Izložba Zagrljaj sa ZZ - Geten

KC Grad vas poziva na otvranje izložbe „Zagrljaj sa ZZ“ autorke Zoe Gudović, 9. marta 2020, od 20 časova. Izložba će biti otvorena do 15. marta.

Višemedijski projekat „Zagrljaj sa ZZ“ baziran je na autorefleksiji odnosno artikulaciji lične i profesionalne pozicije. Uspostavljanjem paralele između višedecenijskog bavljena aktivizmom i aktuelnog bavljenja performansom, Zoe Gudović želi da preispita domete vlastite performativnosti kao fundamenta svog privatnog, aktivističkog/političkog i umetničkog života odnosno delovanja. Ovaj projekat nastaje u odnosu na introspekciju ličnog trenutka, te potrebu Gudović da rezimira prošlost i promisli kakva bi to mogla biti budućnost koja je u savremenom društveno-političkom trenutku neizvesna.

Celokupna postavka sačinjena od dve serije fotografija zagrljaja, video rada i ready made-a biće fokusirana na performativnost prisutnu kako u aktivističkoj, tako i umetničkoj praksi Zoe Gudović, odnosno pulsirajuću dualnost oličenu s jedne strane u Zoe, prepoznatljivoj glasnogovornici i borkinji za ženska i lezbejska prava i, s druge strane, u Zedu Zeldiću Zedu, prvom drag kingu na ovim prostorima. Nazivom izložbe se naglašavaju politike solidarnosti, ljubavi i kolektivnog duha, koje ne samo da zauzimaju centralno mesto u profesionalnom angažmanu ove aktivistkinje i performerke, već predstavljaju njen životni kredo. Budući da izložba pretenduje da podstakne medijaciju, interakciju i participaciju, sastavni deo iste biće i radionica fokusirana na istraživanje Drag King performansa, lecture performance u naizmeničnom izvođenju Zoe i Zeda, te vođenje kroz izložbu u formi dijaloga između umetnice i kustosa.

Datumi i satnice aktivnosti:

9. 3. u 20h - otvaranje izložbe Zagrljaj sa ZZ
11. 3. u 18h - Drag King radionica - Učenje po Zedu!

Radionica u trajanju od tri sata koju drži Zed Zeldić Zed (drag king lik Zoe Gudović) tiče se dekonstrukcije identiteta kroz tehnike preoblačenja i zauzimanja prostora. Podrazumeva kraći edukativni deo o stvaralaštvu i umetničkim intervencijama drag king performerki, inspirisan likom i delom Dijane Tor i duži praktični deo, participaciju polaznica radionice koje pronalaze svoj drag karakter i na licu mesta ga oprobavaju.

Mnoge od nas se često pitamo kako bi bilo kad bismo sebi dopustile da se ponašamo onako kako se najčešće ponašaju muškarci u našem privatnom ili javnom okruženju. Da li imamo to u sebi? I šta je zapravo „to“? Da li želimo „to“ u svom životu ili ne? Kroz radionicu dregovanja zajedno „trandžiramo“ muške rodne identite u sebi i društvu i silno se zabavljamo.


13. 3. u 20h - Lecture performance
15. 3. u 15h - Vođenje kroz izložbu u formi razgovora autorke i kustosa

Autorka: Zoe Gudović
Kustos izložbe: Vladimir Bjeličić
Autori/ka fotografija: Biljana Rakočević i Vladimir Opsenica
Video: Vladimir Šojat
Dizajn: Katarina Popović, Andrej Ostroški
Prevod: Ana Imširović Đorđević
Fotografisane u zagrljaju sa ZZ: Mima Simić, Sara Ercegović, Ljiljana Živković, Aleksandra Arsovska, Nataša Zlatković, Viva la Diva,
Markiza De Sada, Dekadenca, Dajana Ho, Vladica Čulić.


Autorka se posebno zahvaljuje ljudima koji su pomogli logistički, kreativno i finansijski da se ova izložba realizuje: Ljudmila Stratimirović - KC Grad, Olga Dimitrijević, Teodora Tabački, Ilija Milošević & Zoja Borovčanin (Meki spoj), Ksenija Latinović, Ivan Stojković, Milica Gudović, Elena Drezga, kao i prijateljicama Marti Druri & Ekaterine Gejadzena na poverenju.

Kratke biografije ZZ:

Zed Zeldić Zed
Svojim stasom i svojim glasom pomera planine, utaba ih u kotline, zalije ih sa visine, doda arome da ti srce mine. Baršunaste lepote, izvajane krasote, sirove i naivne dobrote, on samo za jedno zna: svaka ptica svome jatu da. Tako i Zed bez rezerve daje svakome šta mu sleduje. Najviše voli da se razmeće robom visokog kvaliteta, jer on je šaner visokog pijeteta!

Zoe Gudović je menadžerka u kulturi, producentkinja i organizatorka. Od 1995. uključena je u rad i istraživanje neformalnih i angažovanih pozorišnih formi. U svojoj praksi spaja umetnost i aktivizam u cilju promene postojeće svesti i društvenih odnosa. Pozorišna edukatorka. Performerka, drag king transformerka. Toilet artist. Dobitnica nagrade "Jelena Šantić" za spoj umetnosti i aktivizma, i priznanje Feminist Achievement Award - Befem za promociju feminizma izvan feminističkog pokreta. Trenutno angažovana na nekoliko kreativnih projekata. Posebno voli da uređuje i vodi radio emisiju Ženergija. Lik Zed Zeldić Zeda kreirala je 2003, i od tad on ima svoj nezavisan život koji ih oboje vodi u neverovatne avanture.

FB ivent