Objavljenje dobitnice nagrade „Anđelka Milić“ za 2020. godinu - Geten

Žiri SEFEM-a (Sekcija za feministička istraživanja i kritičke studije maskuliniteta) objavio je listu dobitnica nagrade „Anđelka Milić“ za 2020. godinu. Žiri u sastavu, prof. dr Marijana Pajvančić, prof. strukovnih studija dr Tanja Đurić Kuzmanović i dr Lilijana Čičkarić (predsednica), doneo je odluku da ovogodišnje dobitnice nagrade „Anđelka Milić“ budu:

Za najbolji naučni rad domaće autorke ili autora u oblasti društvenih i humanističkih nauka (uključujući studije kulture) i nauke o umetnosti, koji je objavljen u prethodnoj kalendarskoj godini (2019), u zemlji i/ili inostranstvu, a koji predstavlja značajan naučni doprinos rodnim studijama (teoriji i istraživanjima) u Srbiji. Nagradjene autorke i autori moraju biti državljani Republike Srbije.

Iva Nenić – Guslarke i sviračice na tradicionalnim instrumentima. Beograd. Clio. 2019.

Za podršku razvoju stvaranja znanja iz oblasti rodnih studija u Srbiji (teorija i istraživanja). Laureati mogu biti naučne, akademske i institucije kulture, mehanizmi za rodnu ravnopravnost, NVO, međunarodne organizacije, sa sedištem u Republici Srbiji, kao i istaknuti pojedinci i pojedinke.

Projekat Knjiženstvo, teorija i istorija ženske književnosti na srpskom jeziku do 1915. godine. Filološki fakultet. Univerzitet u Beogradu.

Za uvođenje ili podsticanje praksi koje značajno doprinose uspostavljanju rodne ravnopravnosti u organizacijama, institucijama ili u lokalnim zajednicama, na osnovu saznajnih uvida ostvarenih putem feminističkih istraživanja i kritičkih studija maskuliniteta. Laureati mogu biti i pojedinke i pojedinci, državljani Srbije, koji se nalaze na mestima odlučivanja (donosioci odluka).

Udruženje građanki Femplatz, Pančevo i Ženski istraživački centar za edukaciju i kominikaciju, Niš – Društveni i institucionalni odgovor na femicid u Srbiji I i II

Jovanka Todorović, programska koordinatorka organizacije GETEN – centra za prava LGBTIQA osoba

Za izuzetan ili životni dorinos koji su pojedinci ili pojedinke ostvarile u stvaranju znanja iz oblasti rodnih studija i njegove primene u ženskom pokretu, kao i afirimaciji politika rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Za posvećenost u borbi za prava LGBTIQA osoba u Srbiji, programska koordinatorka Getena je ovogodišnja dobitnica nagrade ANDJELKA MILIC 2020. Ovim priznanjem se pridružila sada već velikoj zajednici od pedesetak laureatkinja i laureata prestižne nagrade koja nosi ime poznate profesorke, feminstkinje, naučnice, aktivistkinje i borkinje za rodnu ravnopravnost.

Kako je navedeno u obrazloženju ovog važnog prizanja, Jovanka Todorović je već godinama jedna od najaktivnijih borkinja za ljudska prava LGBTIQA osoba u Srbiji. Za preko 10 godina aktivizma vodila je preko 20 projekata, koji su uključili organizovanje javnih događaja, pisanje izveštaja međunarodnim i domaćim institucijama, vođenje medijske kampanje "Ljubav je zakon" i rad na kampanji Transparentno, učešće na treninzima za nastavni i stručni kadar srednjih škola, kao i za predstavnike i predstavnice medija, Ministarstvo unutrašnjih poslova i dr. Održala je brojna predavanja na temu ljudskih prava u zemlji, regionu, kao i na panelima i univerzitetima u Vašingtonu, Portlandu i Denveru. Učestvovala je u izradi Nacionalne Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije 2013-2018.

Jovanka je diplomirala na Fakultetu političkih nauka 2006. godine, u aktivizmu je od 2010, a u Getenu od 2015.

Pukovnica dr Katarina Štrbac

Prof. dr Nataša Gospić

Svečana dodela nagrade biće održana u subotu 29. februara u Aeroklubu, Uzun Mirkova 4/2 u Beogradu u 18 časova.

Izvor