Trans osobe i KOVID-19: Poziv za učešće u istraživanju - Geten

Trans care Hamburg i Kabinet za transrodna stanja Klinike za psihijatriju KCS pozivaju vas da učestvujete u onlajn istraživanju o zdravlju i zdravstvenoj nezi trans osoba u doba pandemije KOVIDA-19.

Globalna situacija je pokrenula globalnu aktivnost u okviru profesionalne grupacije koja se bavi medicinom i zdravljem transrodnih osoba u Evropi i šire.

Stručnjaci iz Nemačke i Belgije i organizacija Trans care Hamburg, pokrenuli su istraživanje na temu zdravlja i potreba trans osoba u domenu medicinskih usluga i zdravstvene zaštite u vreme pandemije KOVIDA-19.

Iz Kabineta se nadaju se da će trans zajednica na teritoriji Balkana koja uključuje veći broj država pozitivno odgovoriti na poziv da učestvuje u ovom onlajn istraživanju. Okolnosti u kojima se nalazimo pružaju nam više vremena da se okrenemo sebi i svojim potrebama. Nadamo se da ćete, u skladu sa tim, moći da tokom dana odvojite oko 20 minuta za popunjavanje upitnika koji se tiče upravo vas, vaših životnih okolnosti i potreba. Ideja je da se uz vašu pomoć uoči koje probleme i kakve potrebe imaju trans osobe u ovakvim okolnostima kako bi za ubuduće mogle da predlože smernice rada u kriznim i vanrednim vremenima.

Kako kažu iz Kabineta za transrodna stanja, usluge koje pružaju zdravstveni profesionalci u oblasti trans zdravlja, kao i način njihovog pružanja, trebalo bi da budu institucionalno definisane na alternativan način u odnosu na redovni režim rada. Kako bi dokumentovano na osnovu rezultata istraživanja mogli da predože mere i vid primene mera svojim institucijama, a potom i fondovima zdravstvenog osiguranja, neophodna je pomoć trans osoba. Pored načina primene usluga, moguće je da bi postojala i potreba za proširivanjem broja obučenih angažovanih zdravstvenih profesionalaca u ovom domenu.

Zato vas pozivamo vas da se uključite u ovo istraživanje kako biste pomogli dalji razvoj i unapređenje zdravstvene zaštite trans osoba, ali i dalju edukaciju u ovoj oblasti.

Više o samom istraživanju, kao i sam upitnik možete popuniti na ovom linku. Popunjavanje upitnika je u potpunosti anonimno.

Priredila: MJ