Dugometražni igrano-dokumentarni „Topli film“ (2024) Dragana Jovićevića, koji prati istoriju filmova sa kvir likovima i elementima u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, biće prikazan na dve projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci 25. juna.

Sledi, sve do kraja meseca, izbor takvih ostvarenja, sa deset naslova od čak 65 koliko ih je Jovićević pronašao tokom dugogodišnjeg istraživanja.

Interesantno je da kvir momenata ima i u drami „Vrata ostaju otvorena“ (1959) Františeka Čapa, u kojoj je debitovala Milena Dravić, kao i u crnotalasnom „Buđenju pacova“ (1967) Živojina Pavlovića, a oba se prikazuju 26. juna.

Narednog dana, 27. juna, na programu su dva filma koji žanrovski kombinuju komediju i dramu – „Bubašinter“ (1971) Milana Jelića i „Dečko koji obećava“ (1981) Miloša Radivojevića, sa Aleksandrom Berčekom u naslovnoj ulozi.

Ciklus filmova koji su u prošlosti na različite načine tretirali neke tabu teme u oblasti seksualnog opredeljenja 28. juna nastavljaju komedija „Ćao, inspektore“ (1985) Zorana Čalića i drama „Lepota poroka“ (1986) Živka Nikolića.

Za 29. jun najavljeni su S/F „Lijepe žene prolaze kroz grad“ (1986) Želimira Žilnika, u kojem se prvi put na filmu pojavljuje Vjeran Miladinović Merlinka i još jedna komedija „Špijun na štiklama“ (1988) u režiji Milana Jelića.

Hronološki pregled 30. juna završavaju dva filma iz savremenog perioda – drama i romansa „Diši duboko“ (2004) Dragana Marinkovića i komedija i drama „Parada“ (2011) Srđana Dragojevića.

Izvor