Befem 2014, festival feminističke kulture i akcije - Geten

befem14Još jedan festival feminističke kulture i akcije je pred nama. Befem 2014 desiće se 6. i 7. decembra u Kulturnom centru Grad. I ove godine pred nama je raznolik program, a za vas posebno izdvajamo filmski program koji  sadrži filmove trans* tematike, kao i diskusiju o trans* pravima i trans kontekstu u Švedskoj.

Evo šta organizatorke kažu o ovogodišnjem Befemu:

„U prethodnih šest godina, stvarajući mesto susreta različitih feminističkih zajednica, pojedinki i pojedinaca, pokušavale smo da redefinišemo i rekonstruišemo pojmove politike i/ili političkog. Trudile smo se i da stvaramo nove, slobodne i autonomne prostore razlika. Učile smo jedne od drugih kako da živimo i mislimo (iz)van normi i unapred definisanih matrica. Svih ovih godina BeFem, festival feminističke kulture i akcije, raste kroz razmenu i proizvodnju drugih i drugačijih znanja i kroz zajedničko promišljanje feministkinja i feminista koje(i) deluju u postjugoslovenskom i prostorima internacionalne feminističke misli i akcije sa ciljem da dođemo do strategija i tehnika otpora svim oblicima patrijarhata, nacionalizma, fašizma, homo(trans)fobije, retradicionalizacije i konzervativizma. Feminizam se, međutim, na BeFemu otvara i za one koji do sada nisu bili deo feminističkih inicijativa, pa i ove godine, nastavljamo sa tom praksom.

Pred vama i nama su dva dana feminističke politike, kulture i akcije.
Predstavićemo 80 govornica i govornika.
Očekujemo preko hiljadu posetiteljki i posetitelja.
Budi jedna od njih.
Ti si nam važna (i važan).
Nije BeFem jedna žena.“



Celokupan program možete pogleadi ovde. Vidimo se na Befemu 2014!

SUBOTA 6. decembar



12.30 (dole)
Otvaranje 6. BeFema, festivala feminističke kulture i akcije


12.45-14.30 (gore)
Migraciona politika i otpor - radionica


Ekipa koja stoji iza Evropa Evropa - antinacionalističkog kabarea o migracionim politikama - vas poziva na radionicu koja problematizuje pitanja migracije. Šta je i šta može biti otpor nehumanim migracionim politikama koje se dešavaju širom Evrope, koji su izazovi, strategije i politike koje različite zemlje koriste u borbi za svet bez granica?


 12.45-13.30 (dole)
“High-Heeled Shoe Guitar Is Set to Take the Stage”: imaginacije i intervencije u/o prostorima


O prelaženju i/ili nepostojanju granica između mode, umetnosti, muzike, novih tehnologija.
O umetničkim praksama koje (p)ostaju feminističke strategije.
O prostorima koje de/konstruišemo i/ili prisvajamo, muzejima koji se pretvaraju u noćne klubove.
O svemu tome sa Marinom Marković (skype), Darijom Medić, Zojom Borovčanin promišlja Jovana Đorđević.

13.30-14.15 (dole)
Pola ure twiterature


Žene i tehnologija. O seksizmu, mizoginičnim postovima i tvitovima, kao i o strategijama i platformama za njihovo suzbijanje govorimo iz feminističke pozicije. Gde je feminizam danas u svetu velociferskog protoka informacija? Koje su to nove strategije delovanja feminizma na internetu u regionu?  Koliko smo se udaljile od Done Haravej i cyber feminizma ili približile?

Učestvuju:  Nina Đikić – Okvir  (Sarajevo), Biljana Ginova - LGBT aktivistkinja (Skoplje), Sanja Pavlović – FemWiki (Beograd), Valentina Pellizzer, OneWorldSEE (Sarajevo) . Moderatorka: Dragoslava Barzut


14.30-15.30 (dole)
I want to ride my bicycle: nove aktivističke platforme


Od afričkih sela u kojima pomaže smanjenju smrtnosti žena do uličnih akcija deljenja umetničkih predmeta po uzoru na dostavljanje novina u Americi, od perioda kada je ženama bilo preporučljivo da ne voze bicikle do vremena cycle chic pokreta, bicikl kao sredstvo prevoza iznova dobija nove uloge u različitim društvenim pokretima i borbama. Nekada je borba za održavanjem ravnoteže na biciklu dovodila do bolesti „biciklističkog lica“ od kog su patile isključivo žene. Danas u profesionalnom sportu biciklistkinje ne dobijaju iste nagrade kao biciklisti na Tur de Fransu i ostalim trkama. Žene su zadužene za poljupce pobednicima i dodelu cveća. Da li je bicikl i dalje najinkluzivnija aktivistička platforma, da li savremeni sport reprodukuje rodne stereotipe i u biciklizmu, koji su novi trendovi sprečavanja žena da „osvoje slobodu“ svojim biciklima i kakve pesmice protiv ženskog bicikliranja postoje, saznaćete na ovom panelu.  Govore: Nina Đ. Filipović, Sanda Brumen, Paola Petrić, Papergirl (Radmila Jeremić). Moderator: Danilo Ćurčić


14.45-16.15 (gore)
Sve je jasno samo istina se krije/Everything but the Truth


Pozvane smo da pričamo o gradu, o transformacijama javnog prostora, diktaturi kapitala i mogućim odgovorima zajednice, kreiranju novih zajednica u okviru simboličkih i fizičkih prostora i novim modelima društvenosti. Pričaćemo o tome kako smo se upoznale, šta je političko prijateljstvo, kakve su zajednice u kojima živimo i radimo i koje su novi modeli javnih prostora odgovarajući za modele društvenosti kojima težimo, i koji su putevi prevođenja društvene i arhitektonske imaginacije u polje političke/političkih stvarnosti jugoslovenskih prostora u kojima živimo. Govore: Dunja Kukovec, Iva Čukić, Iva Marčetić, Dubravka Sekulić, Marko Miletić. Moderatorka: Marija Ratković


15.45-16.30 (dole)
Prvo pa žensko?


Sa gošćama iz Skoplja, Tiiiit!Inc. razgovaramo o tome zašto se već dve godine 8. mart u Skoplju ponovo promišlja i redefiniše, kako je nastao festival Prvo pa žensko i da li je situacija u makedonskom društvu tako strašna kao što čitamo u novinama. O ženskom pitanju, abortusu, napadima na LGBT aktiviste i prekretnici na kojoj se društvo iz koga dolaze nalazi, govore Kristina Lelovac, Jana Kočevska i Jana Stardelova.

16.30-17.30 (gore)
AbNormalno (AbNormal)


Dizajn je ideologija. Dizajn je politika. Ova diskusija predstaviće vam koncept kritičkog dizajna i kako on može pridoneti ključnoj feminističkoj perspektivi dizajna.
Karin Ehrnberger će nam prikazati na primerima kako se rod tradicionalno prikazuje u dizajnu, te kako se idejama i akcijama možemo osloboditi normativnog razmišljanja u procesu dizajniranja. Njeni prototipovi bušilice i ručne mašine za mlevenje zamenjuju tipične šifre rodnog aspekta dizajna i time efektivno razotkrivaju skrivene norme u umetničkim radovima.

Camilla Andersson predstaviće arhitektonski predlog kojim preispituje heteronormativne standarde. Njene skice problematizuju statistike vezane za porodični život, te daju izbor pet nacrta stanova koji predstavljaju najčešće "devijacije" heteroseksualne norme – porodično nasilje, razlike u platama, samohrane roditelje i razvod.


16.45-17.30 (dole)
Smrt seksizmu, sloboda feminizmu


U poslednje vreme u Ljubljani je feministički aktivizam postao značajno vidljiviji. Predstavnice kolektiva Lezbično-feministična univerza, Rdeče zore, Vstajniške socialne delavke i feministički hor Z'borke (igra rečima koja kombinuje termine „pevačice“ i „borkinje“), diskutovaće o tome kako se feministička scena u Sloveniji menjala, šta je zajedničko devojkama na sceni, po čemu se razlikuju i  zašto su se odlučile da organizuju protest protiv seksizma i marš Noć je naša. Govore: Anja Kocman, Danijela Zajc, Danaja Grešak, Vstajniške socialne delavke

17.45-19.15 (gore)
Osnaživanje trans omladine: trans inkluzivno seksualno obrazovanje, vršnjačka podrška imejlom i za uobičajene probleme u bliskim odnosima – iskustva Transformering.se


RFSL Ungom-ova web stranica Transformering.se jedinstveni je prostor za vidljivost i prava trans omladine u Švedskoj i u Skandinaviji. Transformering.se od 2009. godine radi na distribuciji generalnih informacija kao i na direktnom kontaktu sa svojom primarnom ciljnom grupom – mladim trans osobama. U ovoj prezentaciji predstavićemo vam naša iskustva po pitanju pružanja podrške trans omladini putem programa vršnjačke podrške imejlom – što je dobar primer rada nevladine organizacije na osnaživanju trans omladine po pitanju bliskih veza i/ili problema sa kojima se susreću u društvu. Takođe nam je cilj da pružamo trans inkluzivno seksualno obrazovanje koje se suprotstavlja CIS normama i privilegijama, te ćemo sa vama podeliti naša iskustva na izmenama jezika/terminologije, osporavanjem opšte prihvaćenih shvatanja i terminologije iz kritičke perspektive prema normama. Govore: Hanna Hannes Hård i Carl Åkerlund. Nakon predstavljanja Transformering.se otvorenoj debati će se pridružiti predstavnici/e trans zajednice u Srbiji.



18.00-18.45 (dole)
Razgovori u troje sa umetnicom Helenom Janečić


U razgovoru sa umetnicom pokušaćemo da razlučimo ko je bolji: Madonna ili Lana del Ray; ko je najlepša devojka u publici i koji su gradovi dobri za život umetnika. Potrudićemo se da ozbiljno pričamo o stripu i slikarstvu i o tome šta je bitno u životu. Razgovor vodi Maja Marković

19.30-20.00 (gore)
Čekajući Axela / r. Andrea Celija, Simona Jerala / Slovenija / kratkometražni dokumentarni film / 2014. / 18'23''


Film prati mladoga transrodnog muškarca iz Pule koji je trebao početi s hormonalnom terapijom. Umjesto da dobije ono što su mu obećali psihoterapeut i drugi liječnici, bori se s neupućenim i neprofesionalnim zdravstvenim sustavom koji neprekidno odgađa početak njegove terapije. Film govori o čekanju na osobnu promjenu koja nekome znači sve na svijetu, a ništa onima koji toj osobi stoje na putu.

Alice and Us (Alis i mi) / r. Alexander Mihalkovich i Simona Jerala / Portugalija / dokumentarni film / 2014 / 7'

Alice je ženstvena transrodna osoba. Tokom snimanja filma o njoj, autor i autorka filma shvataju da između njih i Alice postoji nevidljiva granica nerazumevanja. Štaviše, to je prvi put da režiser i režiserka rade zajedno, a Alexandar (koji je iz Belorusije) ima neka tradicionalistička shvatanja koja se ne slažu sa Simoninim feminističkim shvatanjima. Ipak, uspevaju da stvore smešan, iskren i ironičan film o suočavanju sa ograničenjima sopstvenih shvatanja.

20.00-21.30 (gore)
Još jednom /r. Ana Opalić i Noah Pintarić/Hrvatska/2014./62’


Projekcija i razgovor sa Noom Pintarićem i Helenom Janečić

Film prati živote pet prijatelja, četiri lezbijke i jedne transrodne osobe, tijekom pet godina, od 2007. do 2013.g, fokusirajući se na njihove ljubavne odnose, prijateljstva, aktivizam i kreativan rad. Film je nastao iz potrebe autora i autorice da sagledaju intimne procese u vlastitim životima iz nešto šire perspektive, da detektiraju specifičnosti vlastitog životnog stila s obzirom na marginalnu i diskriminiranu poziciju koju zajednica kojoj pripadaju zauzima u društvu, da ispitaju oblike u kojima se njihova intima odnosi spram političke i društvene stvarnosti koja ih okružuje i da sve to učine iz osobne perspektive.



22.00 (dole)
Feministička i antinacionalistička folk muzika!


Sara Parkman i Samantha Ohlanders predstaviće vam švedsku antinacionalističku folk muziku na vrlo primamljiv, zanimljiv i feministički način. Stare melodije u spoju sa novim, tradicionalne švedske folk pesme u kombinaciji sa pesmama iz 2014. godine. Nakon velikog uspeha sa "En Folkmusikalis Shåw", njih dve imaju novi šou. Dinamični duo sada se fokusira na pesme koje same pišu, kao i na pisanje novih tekstova koji se bave socijalnim pitanjima i odišu humorom. Pussy Polska ples i feministički folk!

23.00 (dole)
Seven Mouldy Figs - zagrebačke rokerice prvi put u Beogradu



00.00-02.00 (dole)
maRie cheRie & TЯANS / YU-G●! / TЯ●N



NEDELJA 7. Decembar



12.00-13.15 (gore)
Equalisters – nova strategija protiv stereotipa oko nas


Da li vam je dosadilo što u svim političkim emisijama na TV-u uvek pozivaju nekog belog muškarca da bude „ekspert“? Da li vam je muka od izgovora da „nisu mogli da nađu ni jednu ženu“?

Švedska inicijativa Equalisters je mreža koja praktično i konkretnim aktivnostima menja politike reprezentacije u medijskom i javnom kontekstu. Saznaćemo kako su okupili više od 60 000 ljudi u njihovu onlajn mrežu i kako pomažu urednicima/ama, organizatorima/kama festivala i kompanijama da unaprede heterogenost i raznolikosti. Govore: Sanna Beer i SaraBeata Hagström

13.30-15.30 (gore)
Umetnost[]Rod[]Umetnost


[Međuprostor]
Seminar i radionica o modernoj umetnosti kao strategiji kvir-feminizma i LGBT pokreta
Vode: france rose i Helle Grøndal


Mi smo dve umetnice i aktivistkinje za pitanja roda koje kroz umetnost rade na rodnim identititetima, LGBT i kvir-feminističkim pitanjima. Naš cilj je da otvorimo prostor za dijalog o kvir identititetima i kvir iskustvima. Na BeFem 2014. festivalu održaćemo seminar o modernoj umetnosti kao strategiji kvir-feminizma i LGBT pokreta. france rose će na seminaru pričati o teoretskom pristupu prostoru između ideala obe rodne uloge, dok će Helle Grøndal pričati o transdisciplinarnoj platformi Umetnost[]Rod[]Umetnost. Na radionici ćemo na praktičan način primeniti teoriju i koncepte o kojima ćemo čuti na seminaru. Cilj je da omogućimo bezbedan prostor gde zainteresovane osobe mogu, putem raznolikih aktivnosti, istražiti i razotkriti rod kao socijalni konstrukt.

13.00-13.45 (dole)
Internet je za sve?


Politike online produkcije nenormativnih rodova i seksualnosti

Dostupnost internet komunikacije pogoduje produkciji i vidljivosti identiteta, zajednica i politika koje su u društvu manjinske i stigmatizovane. Korisnice/i Internet platformi (re)produkuju kategorije rodnih, seksualnih i političkih identiteta koje im omogućavaju da artikulišu lična iskustva, potrebe, ciljeve i politička opredeljenja, u odnosu na načine na koje su njihova iskustva (ne)priznata od strane drugih (u okviru samih feminističkih, gay i queer zajednica i društvu uopšte), kao i u odnosu na dominantna shvatanja individualnosti i društvenosti. Kroz diskusiju sadržaja online komunikacije u vezi sa rodom i seksualnošću, želimo da otvorimo pitanja o društvenim uslovima i normativnostima koji regulišu njihovu produkciju i o specifičnostima delovanja tih uslova u srpskom kontekstu. Govore: Ana Andrejić, Dragan Nikolić i Ana Jovanović.



14.00-14.45 (dole) CINDERELLA RUINED MY LIFE: proizvodnja patrijarhata u animiranim filmovima Animirani junaci i junakinje svojim izgledom i ponašanjem deci nude model za kreiranje rodnih uloga. Putem crtanih filmova i igračaka, ovi modeli se usvajaju u najranijem uzrastu. Da li je naše odrastanje slobodno i koliko nas medijski sadržaj zapravo konstruiše? Dođite da zajedno dekonstruišemo sopstveno detinjstvo! Govore: Milica Batričević, Mina Damjanović i Nemanja Marinović.



15.00-16.00 (dole) EkonomiJA - 5 za 5

Tokom jednočasovnog panela imaćemo priliku da čujemo o ličnim izborima pojedinki koje su odlučile da u svojim sredinama budu deo kolektivnih inicijativa i stvore šanse za ekonomski održive poslove, odgovorne i prema pojedinkama koje su uključene i prema lokalnoj zajednici. Govore: Biljana Pudar – uključena u porodični agrobiznis i inicijativu za žensku zadrugu proizvođačica jagoda Feronija iz Bezdana, Ljiljana Gušić - predsednica Udruženja žena Stanišić, angažovana u lokalnoj mesnoj zajednici, Marina Tucović - pokretačica socijalnog preduzeća za reciklažu tekstila, Hristina Piskulidis – ZAdrugarice iz Niša. Moderatorka: Aleksandra Vladisavljević

14.45-17.00 (dole) Fanzinoteka je mobilna radionica gde svako može da kreira svoj fanzin. Imaš nešto da kažeš, pokažeš, podeliš ili samo da izbaciš iz sebe? Dođi na Fanzinoteku, uzmi prazan list papira, makaze, olovke, šljokice i šta god da ti treba i iskaži sve što imaš u sebi. Naravno, slobodno možeš i da prelistaš sve fanzine koje su napravile ranije polaznice. Fanzinoteka ide gde god da je potreban. Vodi: Minda Jalling plus redakcija Bang-a.

15.45-17.15 (gore) “Padaj silo i nepravdo”, vodič za delovanje u vreme neofašizma

Živimo u vremenu novih oblika robovlasničkih odnosa, militarizma i fažizacije gotovo svih segmenata života, institucionalizovanog rasizma, seksizma, dominirajućih diskursa  nacionalizma, tradicionalizma i provincijalizma. Živimo u vremenu koje karakteriše jačanje uticaja desničarskih politika, isključujućih i diskriminatornih diskursa u javnom i medijskom  prostoru. Žene, kao i sve ostale marginalizovane grupe, pretvorene su u političku monetu sveprisutne logike kapitala koja svaki politički potencijal pretvara u logiku preživljavanja. Iako neprestano pričamo o politici, živimo u vremenu političkih apatija, nemoći, odsustva političke imaginacije i delovanja. Jedan od najvažnijih zadataka u savremenom svetu jeste redefinisanje i rekonstrukcija samog koncepta politike i/ili političkog. Govore: Tajana Broz, Nenad Porobić, Josip Šipić, Celia Shomal, Johanna Palmström. Moderatorka: Jelisaveta Blagojević.



17.30-20.00 (gore)
Radionica genijalki


Studio Naiv je grupa, radionica, i ime.
Iz razgovora sa prijateljima/cama i poznanicima/ama uočile smo da, uglavnom među ženama, postoji određeni obrazac. Možemo ga nazvati „sindrom dobre devojčice“, ili samo „strah“ ili „duboki ožiljci patrijarhata“. Obrazac koji smo primetile odlikuje se u tome da se malo nas usudi da bude pretenciozna, naivna i slobodna u kreativnom radu. Uvek razmislimo dobro pre nego što počnemo da stvaramo, te tako i ograničavamo svoju kreativnost. Zato smo osmislile Radionicu genijalki.

Na Radionici genijalki istražićemo kako se to osećaju pretenciozni muški geniji. Hvalićemo naše umetničke radove, stvaraćemo nesputano, pustićemo divlju kreativnu energiju da slobodno struji, a zatim će i nas svi slaviti! Pozivamo vas da nam se pridružite na ovom događaju eksplozije kreativnosti. Pozivamo vas da dođete i proslavite sebe, sa sve šljokicama i šampanjcem. Pozivamo vas da i vi postanete inspirisane genijalke.



18.00-18.45 (dole)
Dvojstvo u nama: prezentacija i razgovor sa umetnicom Celia Shomal (Iran/Holandija)


Upoznaćemo umetnicu koja svoj rad zasniva na ličnom iskustvu: ona je mlada Iranka, imigrantkinja u Holandiji, suočena sa snažnim kontrastom između ova dva društva. U umetnosti vidi poeziju, životnu energiju i otpor za koji kaže da je neophodan. Fasciniraju je feminističke ideje i postkolonijalni razvoj istoka i zapada. Razgovor moderira Ivana Smiljanić.

19.00-19.45 (dole)
Verujem u svesnu solidarnost


Džuvljarke – Lezbejska egzistencija Romkinja je prva studija&priča o lezbejkama u romskoj zajednici koju je podstakla feministička lezbejka Vera Kurtić iz Ženskog prostora, organizacije za osnaživanje žena iz marginalizovanih društvenih grupa, iz Niša. Kroz razgovor sa autorkom želimo da se približimo okrutnoj stvarnosti Romkinja koje su odlučile da ne zavise od muškaraca, dok žive u dubokom ćutanju i otporu u svojim naseljima i široj zajednici. Pričanjem stvaramo mogućnost povezivanja lezbejki iz raznih neizgovorenih romskih ženskih egzistencija sa drugim ženama koje vole žene. Razgovara lepa mlađenović.

20.00-20.30 (dole)
ODBRANA. Feministička razmena umetničko-aktivističkih ideja Režija: Romana Caran Produkcija: ACT Women


Dokumentari film Odbrana obuhvata presek rada grupe ACT Women, koja je 2012.g. proslavila 10 godina postojanja i 10 godina izvođenja angažovanih uličnih performansa u gradovima Srbije, u okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. “Organizovale smo i istoimeni festival 2012.g. sa ciljem kreativne razmene i afirmacija feminističke kulture kao prostora za razlike, dijalog, razumevanje i učenje. Okupile smo feminističke organizacije, festivale, inicijative, kolektive i pojedinke iz regiona koje se bave angažovanom umetnošću i pokazale smo bogatstvo jedne marginalizovane scene, scene sa periferije!”

21.00
Hor(or)hor - da li je to hor?


21.30
Večer Mme. Mooquelle.


Dobro došli na nezaboravno iskustvo. Upoznaćete pravo društvo. Ne ostajte pred vratima, uđite u kabare! Besmrtna, ozloglašena i sveže obrijana lično i samo za vas Mme. Monoquelle!



22.15
Rome is Not a Town


Muzička poslastica arogantnog i moćnog roka sa jakim primesama ambivalentnih melodija i upotpunjena direktnim, beskompromisnim i samouverenim tekstovima. Rome is Not a Town bend nastavlja tamo gde je poznata gotenburška muzička scena stala uspevajući da transformiše muziku u nešto novo, svežije, čistije i strahovito živo.


23.00-00.00
AFŽ YU DERNEK,
veče najreprezentativnije muzike sa prostora bivše države, koju će za vas birati Direktor i Koviljka "Coco" Granata

Po prvi put na BeFemu, uživaćete uz pesme masovnog uništenja, hitove meseca, jadranskim romansama, biserima jugovizija, muzikom sletova, himnama disko-klubova, letnjih terasa, đačkih ekskurzija, studentskih domova i JNA spavaonica! Zaplešimo zajedno uz lake note i infantilne tekstove!

Prateći program
www.romaroom.com

Uđite u Majinu, Jeleninu ili Živkinu sobu kroz virtualne fotografije. Pronađite kratke filmove, zvučne zapise, slike... Dobićete priče Romkinja kroz interaktivan sadržaj… za početak…

ROMSKA SOBA - web dokumenatarac - autorka Sandra Mandić (Lupa Studio).

Silent disco corner 2

Grupa Femix predstavlja svoje muzičke kompilacije Femikseta, koje promovišu domaće ženske bendove i kompozitorke.

Velika želja, izložba Helene Janečić. Crteži u ovoj seriji predstavljaju izbor iz sketch book-a, i prikazuju moje shvaćanje svijeta i različitih odnosa. Posveta su malim stvarima i njihovom željom da postanu važne.

Think inside the box with Pernilla Johansson

Imate li dileme vezane za aktivizam, ulogu civilnog društva u procesu demokratizacije, ili lični (feministički) razvoj? Iskoristite ovu priliku da prodiskutujete o svemu ovome sa našom proročicom iz Kalifornije, Pernilla Johansson, koja ima životno iskustvo u rešavanju upravo ovakvih i sličnih problema. Uđite u kutiju i nađite odgovore!

Skandinavski kutak

BeFem “Beyond the Box” Photo Corner

BeFem Café
Café/Bar u KC Gradu je otvoren od 13.00 svakog dana.

Twitter
Pratite sve što se dešava u svakom trenutku na BeFem festivalu via hashtag #BeFem2014

http://befem.org/