Osoba iz Francuske nije uspela da se se izbori za to da joj u izvodu iz matične knjige rođenih stoji interseks status. Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu da nadležni organi nisu prekršili zakon prilikom odbacivanja njenog zahteva.

Evropski sud za ljudska prava odbacio je tužbu podnetu protiv francuskih nadležnih organa koju je podnela osoba koja je zahtevala da joj se podaci u izvodu iz matične knjige rođenih izmene u interseks i na taj način bude priznata kao interseks osoba.

Sud u Strazburu je rekao da francuski organi nisu prekršili Evropsku konvenciju o ljudskim pravima prilikom odbijanja zahteva podnosioca. Ovaj sud je deo Saveta Evrope koji radi na zaštiti ljudskih prava u 46 zemalja članica i nije deo Evropske unije.

Interseks osobe prkose rodnim normama odnosno rodnoj binarnosti i često se rađaju sa muškim i ženskim polnim karakteristikama.

Ko je pokrenuo slučaj ispred Evropskog suda?

Osoba rođena 1951. koja je registrovana kao muškarac u svom izvodu iz matične knjige rođenih pokrenula je slučaj ispred Evropskog suda za ljudska prava. Medicinska dokumenta pokazuju da je osobi biološki utvrđeno interseks stanje nedugo posle rođenja, i taj status nije menjan.

Iz tih razloga, osoba je želela da ukloni oznaku „muško“ iz izvoda iz matične knjige rođenih i da je zameni ili sa oznakom „neutralno“ ili „interseks“.

Sud u Turu, Francuska, složio se sa izmenom podatka u izvodu iz matične knjige rođenih. Međutim, tu presudu poništio je Apelacioni sud u Orleanu, a potom i Viši sud koji je odbacio žalbu. A sada je i Evropski sud za ljudska prava podržao tu odluku.

Šta stoji u presudi?

Sud je u saopštenju ipak priznao sledeće, „neslaganje između biološkog identiteta podnosioca žalbe i njegovog pravnog identiteta može da izazove patnju i teskobu.“

Sud je naveo i da francuski organi nisu narušili privatan ili porodičan život interseks osobe oko koje se slučaj i vodi. 

Potreba za odgovornim administrativnim odnošenjem prema rodnom statusu bila je najvažnija u sudskoj presudi. Ukoliko bi „neutralni“ ili „interseks“ status bio uveden, taj potez bi morao da bude u skladu sa procedurama države Francuske i stoga bi morao da prođe i kroz francuski parlament.

Da su sudije odobrile promenu, Evropski sud kaže da bi na taj način preuzeli normativnu ulogu koja pripada državi i njenim zakonodavncima, kao i društvu u širem smislu. Sud je odlučio da je administrativni tempo takvih promena stvar francuske države.

Rezoluciju Evropskog parlamenta o pravima interseks osoba iz 2019. na našem jeziku možete preuzeti ovde.

Saopštenje iz Darlingtona o pravima i tretmanu interseks osoba iz 2017. na našem jeziku možete preuzeti ovde.

O vestima u vezi sa interseks temama, kao i mnoge korisne informacije iz aktivističke, životne i medicinske sfere možete pratiti u intereseks sekciji našeg sajta.

Prevela i priredila: MJ

Izvor