Ovogodišnje izdanje Prajd kvir studija pokušava da promisli neka od gorućih pitanja koja se javljaju u tzv. kulturnim ratovima, od nedavno vođenim i u Srbiji. 

Između ostalog, reč je o „trans pitanju“ gde se često debatuje o (ne)promenljivosti pola, kao i o dometima i agendi trans aktivizma. 

Želimo da ustanovimo šta pol jeste u kontekstu medicinske nauke i njenih skorašnjih rezultata, kao i koliko napadi na trans zajednicu ponavljaju pseudoargumente koje smo već čuli prilikom otpora feminističkom i gej pokretu. 

Takođe, uzlazimo iz okvira „zapadne beline“ kako bismo ustanovili mogućnosti vanevropskog trećeg pola.

Završavamo raspravom o konkretnim modelima i posledicama regulacije prostitucije u nordijskim zemljama i na Novom Zelandu, odbijajući banalno opredeljivanje „za“ ili „protiv“ seks rada. 

Pokušaćemo da pokažemo da izlaz iz burnih – često strastvenih i pojednostavljenih debata – leži u dugoj meditaciji o naučnim analizama koje ukazuju na složenost navedenih problema koje ne možemo preko noći, olako i oholo, razrešiti.

 

 PROGRAM 

 

Ponedeljak, 4. septembar: Marko Marjanović, Medicinski aspekti različitosti polnog razvoja

https://ifdt.bg.ac.rs/index.php/events/medicinski-aspekti-razlicitosti-polnog-razvoja/ 

 

Utorak, 5. septembar: Nada Sekulić, Treći pol u prehispanskim kulturama Amerike

https://ifdt.bg.ac.rs/index.php/events/treci-pol-u-prehispanskim-kulturama-amerike/ 

 

Sreda, 6. septembar: Sonja Sajzor, Transformativna moć trans oslobođenja – zajednički ciljevi progresivnih pokreta

https://ifdt.bg.ac.rs/index.php/events/transformativna-moc-trans-oslobodenja-zajednicki-ciljevi-progresivnih-pokreta/ 

 

Petak, 8. septembar: Dragana Pejović, Aktuelni modeli zakonskog regulisanja prostitucije: nordijski model vs. novozelandski model

https://ifdt.bg.ac.rs/index.php/events/aktuelni-modeli-zakonskog-regulisanja-prostitucije-nordijski-model-vs-novozelandski-model/

 

Sva izlaganja dešavaju se na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, Kraljice Natalije 45, sala na 4. spratu, od 17 časova.

Vidimo se!