Efemerne konfesije za sebe kažu da ono što rade i jeste i nije dreg, i jeste i nije pozorište, i jeste i nije performans.

Uostalom, za sebe kažu da i jesu i nisu kolektiv. Kombinujući razne umetničke prakse, od muzičkih preko vizuelnih do pozorišnih, od svog nastanka 2015. godine stvaraju jedinstvene predstave i performanse.

Istoričarka Simona Ognjanović u najavnom tekstu za izložbu „Četvrtak” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograd, napisala je: „Članovi i članice Efemernih konfesija rado se poigravaju rodnim i polnim datostima, kao što to čine i sa drugim normiranim kategorijama, ali ova pitanja uvek situiraju unutar šireg korpusa društveno-političko-ekonomskih problema.”

U okviru njihove prakse jezik je nesumnjivo jedno od značajnijih mesta zajedničke invencije i „dekadentnog” uživanja. Pripovedajući o nastanku samog kolektiva, u okviru ove izložbe ceremonijal majstor eksplicitno kaže: „Kako bi izrazila svoje primarne karakteristike, pomenuta šestorka vikala je, pocikivala, cerila se, izražavala kojekakve stimulacije, provocirala i konačno razvila vlastiti jezik”.

O dregu i performansu i svemu što jeste i nije, pričali smo sa Zojom Borovčanin, Andrejem Ostroškim i Vladimirom Bjeličićem u ime kolektiva Efemerne konfesije.

Emisiju možete poslušati ovde:

Download audio

Emisiju uređuje i vodi Filip Grujić.