koncitaАустријанац Том Нојвирт, под уметничким именом Кончита Вурст донео је Аустрији победу на Песми Евровизије песмом „Рајс лајк а финикс”. Другопласирана је Холандија а на трећем месту нашла се песма шведског представника.

Министар културе Аустрије Јозеф Остермајер изразио је задовољство што је Аустрија победила и рекао да се радује што ће његова земља бити домаћин овог такмичења идуће године.

„Прво место Аустрије на Евровизији је велика победа Кончите Вурст, али и победа Европе по питању толеранције и поштовања”, поручио је он.

Нојвирт је, најпре нормално одевен, скупљао искуство у разним емисијама аустријске државне телевизије ОРФ, али је тек као Кончита Вурст, одевен као жена са брадом, остварио највећи успех у својој каријери.

Иначе он је рођен у Гмундену, у Горњој Аустрији, а одрастао је у Бад Митерндорфу у покрајини Штајерској. Први пут он се 2006. Појавио на телевизији, када је учествовао у шоу „Старманиа”, где је освојио друго место. Годину дана касније он је био члан бој-бенда „Јецт андерс”, а после распада истог око певачке каријере постало је мирније.

Након што је 2011. завршио школу за модни дизајн он је учествовао у шоуу „Велика шанса”, кад је изашао у јавност, први пут, као Кончита Вурст.

Уметничко презиме Вурст изабрао јер оно на „аустријском” значи „свеједно”, те жели да укаже да је најбитнији човек, а не његов пол.

Хомосексуални уметник изабрао је име Кончита по својој другарици пореклом из Латинске Америке, а одлука за прерушавање у жену са брадом донео је, како стоји на његовом сајту, зато што је од рођења био суочен са дискриминацијом.

Пре две године је учествовао у квалификацијама за Еврозију, али тада није успео да освоји прво место. Тек прошле године он је, од стране стручног жирија, изабран за представника Аустрије на Евровизији.

Још пре одласка у Копенхаген је Нојвирт најавио да неће одустати од своје уметничке личности Кончите.

„Принципијелно не искључујемо могућност да ћу некада оставити перику кући, али то неће сигурно бити у блиској будућности. Моја мисија је остварена када више не будемо дискутовали кога смемо да волимо”, рекао је он тада.

Одлазак Кончите Вурст на Евровизију био је критикован у делу аустријске јавности, која је око ове личности била потпуно подељена. Тако су неки познати уметници, али и политичари говорили да је срамота да таква једна личност представља земљу.

Свима њима, али и онима који мрзе хомосексуалце Кончита је на бини у Копенхагену, после проглашења победника, поручила „Не може нас нико зауставити”. ОРФ се, након неочекиване победе, нашао се пред проблемом да организује идуће године Песму Евровизије.

Генерални директор Александер Врабец рекао је да ће се наредних недеља одлучити где ће такмичење бити одржано, а шеф забавног програма Едгар Бем истакао је да ће бити успостављена радна група која ће се бавити припремама.

Иначе Аустрији је ово тек друга победа на Песми Евровизије, после Удо Јургенса, који је победио 1966.у Луксембургу, а историја учешћа бележи многа последња места, и лошије пласмане, због којих је Аустрија често размишљала од одустајања од учешћа.

Геј и лезбејке траже извињење од РТС-а због Евровизије

Геј лезбејски инфо центар осудио је понашање коментатора РТС током преноса Евровизије поготово за време наступа и гласајна за представницу Аустрије Кончиту Вурс када је она добијала максималан број поена.

„Смештање транс особе Кончите Вурст у домен бизарности, циркуса, фрик шоуа и зблажавање када добија максимум број поена је недопустиво”, навео је председник центра Предраг Аздејковић и захтевао извињење од РТС-а или ће, како наовди, у супротном бити приморан да поднесе притужбу повереници за заштиту равноправности и представку Републичкој радиодифузној агенцији.

Центар оцењује да су таквим понашањем коментатори РТС дискриминисали ЛГБТ популацију, што је у Србији забрањено Законом против дискриминације и другим законским и подзаконским активма везаним за медије”.

Ценатар, сматра недопустивим вређање транс популације на националном сервису који је сервис свих грађана, па и ЛГБТ популације, коју већ година активно игнорише.

Евровизија је већ деценијама догађај који промовише толеранцију и који је веома близак сензибилитету ЛГБТ популације широм Европе и недопустиво је да се током таквог догађаја чују коментари као што смо имали прилике да чујемо на РТС.

Izvor: www.politika.rs

Ličnosti

 • Pionirka kvira, Dženesis Pi-Oridž +

  Pionirka kvira, Dženesis Pi-Oridž Pionir/ka kvira i indastrijala, Dženesis Pi-Oridž, preminuo/la je 14. marta u 70. godini od leukemije. Opširnije...
 • Ana Ćurčin: Podrška LGBT scene i publike značila mi je i u muzičkom razvoju +

  Ana Ćurčin: Podrška LGBT scene i publike značila mi je i u muzičkom razvoju Pisanje pesama je stihijska, spontana stvar za mene. Dešava se da se probudim tokom noći sa idejom ili frazom. Opširnije...
 • Arundati Roj: Nesavršena solidarnost! +

  Arundati Roj: Nesavršena solidarnost! Indijska spisateljica i politička aktivistkinja Arundati Roj u intervjuu za Rekonstrukciju ženski fond govori o važnosti organizovanja, o tome kakav ženski aktivizam danas predstavlja pretnju postojećem poretku stvari, o pitanjima Opširnije...
 • Derek Džarman: Sećanje na režisera i LGBTQ aktivistu 25 godina nakon njegove smrti +

  Derek Džarman: Sećanje na režisera i LGBTQ aktivistu 25 godina nakon njegove smrti Devetnaestog februara 2019, navršilo se 25 godina od smrti priznatog režisera, autovanog gej muškarca i aktiviste, koji je preminuo od komplikacija izazvanih AIDS-om. Opširnije...
 • Budućnost pripada nama: u razgovoru s Alexandrom Dejoli +

  Budućnost pripada nama: u razgovoru s Alexandrom Dejoli Alexandra Dejoli je istoričarka srednjeg veka i objavljivana autorka s kojom sam za transserbia.org razgovarala o njenom životu, radu i trans iskustvu. Opširnije...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11