Protesti u Istanbulu povodom ubistva trans aktivistkinje - Geten

handekader prosvjedDvjestotinjak aktivista/kinja za prava LGBT zajednice mirno je prosvjedovalo u nedjelju navečer u Istanbulu tražeći pravdu nakon okrutnog ubojstva trans aktivistkinje i aktivistkinje za prava seks radnica, Hande Kader, početkom mjeseca. U Turskoj je od 2008. ubijeno četrdesetak trans osoba, navode LGBT organizacije koje poručuju: „Borit ćemo se sve dok ne pronađemo krivce za ubojstvo Hande Kader“.

Unakaženo i spaljeno tijelo Hande Kader, dvadesetdvogodišnje trans osobe i seksualne radnice, pronađeno je u elitnoj četvrti Istanbula tjedan dana nakon što je zadnji put viđena da ulazi u automobil jednog klijenta.

„Tražimo pravdu za Hande Kader“, „Borimo se za opstanak“ moglo se pročitati na transparentima sudionika/ca skupa koji/e su se okupili/e na glavnoj prometnici Istiklal, uz nadzor policije koja nije intervenirala.

U Turskoj je od 2008. ubijeno četrdesetak trans osoba, navode LGBT organizacije koje poručuju: „Borit ćemo se sve dok ne pronađemo krivce za ubojstvo Hande Kader“.

Hande Kader, aktivistkinja za prava trans osoba i seksualnih radnica istakla se u lipnju 2015. kada je sjedeći na cesti pružila otpor interventnoj policiji koja je htjela zabraniti Pride u Istanbulu. Ove godine je Povorka ponosa koja je pala usred ramazana kao i 2015. otkazana, što je potaknulo prosvjede koji su brzo prekinuti.

Izvor: Prosvjedom tražili pravdu za okrutno ubijenu trans aktivistkinju Hande Kader