Američka država Ilinois unapredila je zakon o rodnom identitetu kako bi se proces zamene izvoda iz matične knjige rođenih trans osoba olakšao. Ovom merom biće pojednostavljen i sam proces priznavanja roda.

Na ovaj način postupak promene oznake roda u izvodu iz matične knjige rođenih trans osoba je takođe olakšan.

Skupština ove američke države usvojila je predlog u četvrtak, 25. maja sa 63 glasova za i 43 protiv.

To znači da će trans osobe u Ilinoisu od sada moći da promene rod zakonskim putem uz dozvolu medicinskog stručnjaka.

Prvo bi morali da potvrde da su prošli kroz određene medicinske tretmane, umesto dokazivanja da su imali operaciju prilagođavnja tela rodnom identitetu, što je trenutno preduslov pod postojećim zakonom.

Meru je preložio demokratski predstavnik Greg Haris iz Čikaga.

Haris je rekao da je će ovom merom postojeći zakon biti usklađen sa prihvaćenim medicinskim standardima.

Oko 12 drugih saveznih država SAD više ne zahtevaju operacije kao preduslov kod zakonske promene roda trans osoba.

Međutim LGBT aktivisti/kinje kažu da vlade država moraju da urade više i prihvate činjenicu da ne žele sve trans osobe operacije, niti sve trans osobe mogu da ih priušte.

Republikanci u Ilinoisu kritikovali su ove promene, rekavši da postojeći zakon već mnogo čini za trans osobe.

Početkom godine, u Njujorku je zabeleženo da je na stotine trans osoba zakonski promenilo svoj rod, zato što je ova država pojednostavila čitav proces.

Partija zelenih u Ujedinjenom Kraljevstvu zalaže se za to da se transrodnim tinejdžerima/kama dozvoli da promene rod bez roditeljskog pristanka.

Novi zakon o priznavanju roda predat je irskom parlamentu na Međunarodni dan vidljivosti trans osoba, i tim zakonom se temeljno pojednostavljuje proces zakonske promene roda.

LGBT aktivisti/kinje u Ukrajini zadovoljni/e su izmenama propisa kojima se trans osobama omogućava da promene rod bez preduslova prisilne sterilizacije.

Proces priznavanja roda trans osoba mogao bi još više da bude pojednostavljen pod predloženim novim propisima. Međutim mnogi tvrde da mnogim državama tek predstoji borba za pravedan proces priznavanja roda.

Prevod: MJ

Izvor: Illinois advances bill to make trans birth certificate changes easier