U poruci kojom se obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT), komesarka za ljudska prava Evrope upozorila da vlade država moraju ulagati više u zaštitu prava LGBT osoba.

Komesarka za ljudska prava Saveta Evrope, Dunja Mijatović, dala je izjavu pozivajući države članice da urade više u borbi protiv homofobije, bifobije i transfobije. Mijatović je glavna zvaničnica za ljudska prava Saveta Evrope, evropske institucije koja uključuje 47 država širom kontinenta.

U izjavi je rekla da uprkos značajnom napretku u LGBT jednakosti u nekim delovima Evrope, porast anti-LGBT incidenata širom kontinenta je zabrinjavajuć.

Mijatović je izjavila, „Prošla godina je bila teška za gej osobe, lezbejke i transrodne osobe u Evropi. Godine 2017, imali smo šokantne izveštaje o ciljanom progonu od strane policije na osnovu pretpostavljene ili prave seksualne orijentacije i rodnog identiteta osoba.

„Na primer, u Čečeniji, preko 100 gej muškaraca (ili muškaraca za koje su pretpostavili da su gej) je uhapšeno, zadržano u pritvoru ili oteto između februara i aprila 2017.

„Navodno su držani na nezvaničnim mestima za pritvaranje i podvrgnuti ozbiljnom maltertiranju i poniženju. U Azerbejdžanu su gej muškarci i transrodne osobe uhapšene, maltretirane, policija ih je tukla i podvrgla medicinskom ispitivanju.

„Ovo su samo dva ekstremna primera koliko daleko homofobija i transfobija mogu da idu. Međutim, ovaj problem je zastrašujuće rasprostranjen.
„Nažalost, u mnogim evropskim državama svakodnevni nasilni incidenti nastavljaju da sprečavaju ljude da žive slobodno i bezbedno, samo zbog predrasuda prema njihovoj seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.“

Komesarka za ljudska prava koja je iz Bosne i Hercegovine kazala je da je dužnost svake individualne  vlade da poštuje prava LGBT osoba.

Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Saveta Evrope

Mijatović dodaje, „Ova situacija mora da se promeni i to mora da se desi odmah: vlade džava članica dužne su da omoguće da se gejevi, lezbejke, biseksualne, transrodne i interseks osobe tretiraju jednako kao i svi ostali. Niko od nas ne može da živi i uživa u svojim pravima i slobodi ukoliko ta prava nisu data svima.

„Pozivam vlasti država svih članica Saveta Evrope da pošalju nedvosmislenu poruku da neće toleristai napade na LGBTI osobe, uključujući i to da će istražiti sve nasilne napade i procesuirati odgovorne za njih.

„Svi ljudi se rađaju s jednakim pravima i dostojanstvom. LGBTI osobe ne traže neka nova ili dodatna prava. Oni imaju pravo da uživaju iste slobode i zaštitu kao i svi ostali.

„Ja sam uz LGBTI osobe i aktiviste i aktivistkinje koji  se svakog dana bore za svoja ljudska prava i za život oslobođen od nasilja i diskriminacije. Pored ovih problema, imali smoa i neverovatne uspehe i mnogo napretka u kratkom vremenskom periodu.

„Kao komesarka za ljudska prava nastaviću da branim i promovišem jednaka prava za LGBTI osobe i  oslanjam se na podršku i saradnju svih 47 država članica Saveta Evrope.

„Zajedno možemo i treba da radimo ka stvaranju društava koja su otvorenija, tolerantnija i ponosna na raznolikost.“

Republika Srbija je država članica Saveta Evrope od 2003. godine. LGBTI osobe u Srbiji žive teško i izložene su višestrukoj diskriminaciji, a neretko i nasilju. Iako postoje neki zakoni koji bi trebalo da ih štite, poput Antidiskriminacionog zakona, oni se vrlo retko primenjuju – uprkos brojnim instancama napada na LGBTI osobe, za sada ne postoji nijedan slučaj koji je tretiran kao zločin iz mržnje. Republika Srbija je i dalje jedna od država Evrope koje pravno nisu regulisale položaj i prava trans osoba.

Organizacija Gayten-LGBT se više puta obraćala nadeležnom ministarstvu  - Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije  - sa zahtevom koji se tiče unapređenja položaja i prava trans osoba u Srbiji. Ključno pitanje je i dalje kada će ovo ministarstvo formirati radnu grupu za izradu nacrta zakona o rodnom identitetu koja je trebalo da svoj rad završi u poslednjem kvartalu 2016. godine.

Početkom ove nedelje ILGA Europe je objavila Rainbow mapu koja prikazuje napredak LGBT prava širom Evrope.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHO/T/BiT) obeležava se 17. maja i za cilj ima koordinaciju međunarodnih grass roots dešavanja kojima se podiže svest o kršenju LGBTQIA prava i istovremeno motiviše interesovanje za LGBTQIA aktivizam širom sveta. Ovaj dan je izabran u čast uklanjanja homoseksualnosti iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije 1990. godine.

Prevod: MJ
Izvor: IDAHOBIT 2018: Europe human rights chief says governments must invest more to tackle homophobia