Meksiko: priznaje odbacivanje rodne binarnosti - Geten

U Meksiku je izdat prvi izvod iz matične knjige rođenih osobi koja odbacuje koncept rodne binarnosti. Jedan/a LGBT+ aktivista/kinja je na taj način postao/la prva osoba u Meksiku čije je određivanje van okvira rodne binarnosti priznato pred zakonom.

Fausto Martinez dobio/la je prvi izvod iz matične knjige rođenih u matičnoj službi u Gvanahuatu, državi u centralnom delu Meksika, 11. februara.

Ova dvadesetšestogodišnja osoba je na Tviteru objavila da je dobila dokument, u kom sada stoji „NB“ (nebinaran) u polju za oznaku za pol.

Matrinez je rekao/la da je uputio/la prvi zahtev da bude priznat/a kao osoba koja odbacuje rodnu binarnost, septembra 2021, ali je zahtev bio odbijen. Uz pomoć aktivista/kinja za ljudska prava nevladine organizacije Amicus, Martinez je dobio/la podršku sudije koji je presudio da u ovom slučaju njegov/njen rod treba da bude pravno priznat.

Na Tviteru je Martinez napisao/la: „Oduvek sam govorio/la da ono što nije imenovano, ne postoji. Zbog toga, meksička država priznaje da osobe poput mene koje odbacuju koncept rodne binarnosti postoje, i da zbog toga imamo svoja prava i svoje obaveze.“

Martinez je u svom saopštenju saopštio/la sledeće: „Kolektivan je poduhvat osoba koje odbacuju koncept rodne binarnosti u Meksiku, da se naše postojanje zakonski prizna uz sve ono što uz to ide, da postajemo pravni entitet s pravima i obavezama.“

Meksiko je usvojio zakon o rodnom identitetu 2014, kako bi transrodnim osobama olakšao proces promene oznake za rod.

Godine 2019, Vrhovni sud Meksika doneo je presudu da trans osobama treba izdati nove izvode iz matične knjige rođenih, pošto promene svoje ime i rod, zato što „svi imaju pravo na samoodređenje u pogledu seksualne orijentacije i rodnog identiteta“.

Vrhovni sud je dodao da uskraćivanje trans osobi priznanja njihovog pravnog imena i roda predstavlja kršenje ustavnih prava.

Trans osobe mogu da obaveste svoje lokalne matične službe da žele da promene podatke o rodu u svom izvodu iz matične knjige rođenih bez prethodnog uslovljavanja operacijama prilagođavanja tela rodnom identitetu, hormonskom terapijom ili bilo kojim drugim dijagnozama.

Prevela: MJ

Izvor