irska tJuče su se transrodne osobe u Irskoj izborile za zakonsko priznavanje svog statusa, pošto je usvojen zakon koji im omogućava da promene rod zakonskim putem bez ikakvih medicinskih ili državnih intervencija.

Većina država Evrope zahteva da se transrodne osobe najpre podvrgnu operativnim zahvatima i sterilizaciji, dobiju dijagnozu rodne disforije i razvedu se ukoliko su venčane, kako bi im željeni rod zakonski bio priznat.

Zakon o priznavanju roda koji je usvojen kasno u sredu 15. jula i zakazan za potpisivanje od strane predsednika do kraja jula, čini Irsku tek trećom evropskom nacijom, posle Danske i Malte, koje punoletnim transrodnim osobama (preko 18 godina starosti), dozvoljavaju zakonsku promenu roda bez intervencija.

Zakon je donet nekoliko meseci nakon što je u Irskoj podržan istopolni brak putem referenduma, koji je označio dramatičnu društvenu promenu u tradicionalno katoličkoj zemlji koja tek što je dekriminalizovala homoseksualnost pre 20 godina.

„Ovaj zakon označava jednu neverovatnu promenu u društvu... ovo je istorijski trenutak za trans zajednicu u Irskoj,“ rekla je predsednica organizacije Transgender Equality Network Ireland (TENI),  Sara Filips.

„Trans osobe treba da budu stručnjaci/kinje kada je naš sopstveni rod u pitanju. Samoodređenje je suština naših ljudskih prava,“, rekla je ona u saopštenju.

Do sada u Irskoj nije postojao zakonski okvir po kom su transrodne osobe mogle da pred zakonom promene rod.

Danska je prošle godine postala prva evropska država koja je transrodnim osobama dozvolila da se samoodrede, i to je zakonom predviđeno od osamnaeste godine. Malteški zakon, donesen u aprilu ove godine, dozvoljava roditeljima ili zakonskim starateljima osoba mlađih od 18, da podnesu zahtev sudu u njihovo ime kako bi se zakonski promenio rod.

Aktivisti/kinje su pozdravili irski zakon, ali su izrazili zabrinutost zbog organičenja za transrodne odobe između 16 i 18 godina starosti, za koje se zahteva medicinsko posmatranje, pristanak roditelja i sudski nalog, kao i izostanak zakonske regulative za one mlađe od 16 godina.

„Veliki deo transrodne zajednice ostaje isključen ovim zakonom. Maloletna lica, interseks osobe i osobe koje se ne određuju u odnosu na koncept rodne binarnosti (nebinarne, queer, rodnoqueer), takođe zaslužuju priznavanje“, rekao je Ričard Keler, iz organizacije Transgender Europe.

Amnesty International procenjuje da ima oko 1,5 miliona transrodnih osoba širom Evrope, termin koji se koristi za one koji se ne identifikuju sa rodom kojim im je pripisan po rođenju.

Prevod: MJ

Izvor: www.trust.org