Трансродне особе се након промене пола суочавају са бирократским препрекама, како би нови идентитет потврдили у личним документима. Док се не донесе свеобухватни закон, потребно је примењивати антидискриминационе прописе, кажу надлежни. Готово 200 особа се последњих 25 година у Србији суочавало са тим проблемом.

Пошто промене пол, трансродне особе чека бирократска препрека, како да нови идентитет потврде у личним документима. На притужбу особе којој је факултет одбио да промени име у дипломи, реаговала је повереница за заштиту равноправности. Како нема закона да уреди ту област, препоручила је универзитетима да изађу у сусрет свима са таквим захтевом.

Готово 200 људи у Србији променило је пол у последњих 25 година, показују незванични подаци.

Свако од њих, осим што је прошао кроз вишегодишње припреме и медицинске интервенције, водио је и административну борбу - да нови пол и име потврди у личним документима.

Некада Марија, сада Небојша, успео је у томе. Каже да нису веровали да је то он. "Полицајац када вас заустави, он погледа документ, па погледа у вас, па му је нејасно просто шта се дешава, ко је та особа чију личну карту гледа", прича Небојша.

Од пре две године, држава препознаје део проблема. Две трећине операције финансира Фонд за здравство. Закон који омогућава њихов нови идентитет, међутим, не постоји. Да би и на папиру постали то што јесу, уместо закона постоји прелазно решење. Само, пут до њега дуго траје.

У Министарству правде и државне управе кажу да матичне службе нови пол упишу на основу захтева и медицинске документације, а првобитне податке у матичној књизи третирају као грешку.

Таквим решењем крше се Уставом гарантована права, оцењују правници.

Саша Гајин из Центра за унапређивање правних студија каже да трансродне особе само желе да располажу својим идентитетом.

"Они не желе да буду третирани као грешка, већ желе да им буде омогућено да са својим идентитетом располажу у складу са основним принципима, поштовања и људског достојанства и људских права", рекао је Гајин.

Проблем са законом - проблем и на шалтерима широм Србије. За једино могуће решење у многим општинама никада нису чули.

"Службеница је прво била веома љубазна да ми изађе у сусрет, али пошто никада није имала такав случај, мада је ружно када неко каже да сам случај, онда је и неколико пута одлазила са шалтера да пита неког надлежног да пита шта да ради. Кад год би се враћала то је било врло непријатно јер су људи чекали у реду", прича Небојша.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић каже да је до доношења закона потребно примењивати антидискриминационе прописе. "Потребно је тумачити и постојеће норме, допуњавати законске празнине, имајући у виду прописе о забрани диксриминаицје", каже Петрушићева.

Прошле године Уставни суд усвојио је жалбу особе која није могла да промени податке у документима. Влада Србије обавезала се Стратегијом против дискриминације да измени постојеће законе или донесе посебан закон о правима трансродних особа. Тај закон још се чека.

Преузето са: RTS.rs  

Transeksualnost

 • Nataša: Umetnost je moj poziv, ljubav i strast +

  Nataša: Umetnost je moj poziv, ljubav i strast Za transserbia.org razgovarala sam s našom prijateljicom i umetnicom, Natašom Stanojević, o pitanjima roda, rodnog identiteta, problemima s kojim se kao mlada trans žena susreće i o tome kako izgleda Opširnije...
 • Da li će Marko Džepina biti prvi Jugosloven koji je izvršio operaciju promene pola? (1974) +

  Da li će Marko Džepina biti prvi Jugosloven koji je izvršio operaciju promene pola? (1974) Prenosimo tekst sa portala Yugopapir iz 1974. godine, o Sonji Džepini, prema nekim navodima prvoj osobi koja je u ondašnjoj Jugoslaviji prilagodila telo rodnom identitetu. Opširnije...
 • Protesti u Istanbulu povodom ubistva trans aktivistkinje +

  Oko 200 aktivista/kinja za prava LGBT osoba mirno je protestovalo u nedelju uveče 20. avgusta u Istanbulu tražeći pravdu nakon okrutnog ubistva trans aktivistkinje i aktivistkinje za prava seks radnica, Opširnije...
 • Moja borba: Nikolinina priča +

  Pred vama je deo životne priče Nikoline, trans osobe koja je trenutno na izdržavanju kazne u zatvoru u Beogradu, i koja je uz podršku i pomoć organizacije Gayten-LGBT krenula u Opširnije...
 • Oni su srušili tabu promene pola, a njihove priče dirnule su svet +

  Da nije bilo poznatih ličnosti koje su se odvažile da o promeni pola govore javno, mnogo ljudi sličnih njima se ne bi odvažilo da otpočne svoju ličnu transformaciju. Opširnije...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8