Škola “Moća Selis” u Buenos Ajresu nije obična škola: to je srednja škola za transeksualce i transvestite. Kako piše AFP, škola je otvorena 2012. godine, a glavni cilj je da pomogne transvestitima i transeksualcima da pokušaju da promene svoje živote, “odvlačeći” ih od prostitucije.

Prema podacima argentinskih vlasti, 70 odsto transvestita i transeksualaca u toj zemlji uključeno je u prostituciju, a čak 85 odsto odustane od školovanja. Školu “Moća Selis” trenutno pohađa 40 učenika. Između ostalog, uče kuvanje, modni dizajn, bodi-art.

trasvestiti- Kad sam na ulici, drogiram se, trošim novac, ne radim ništa. Ne idem u školu, smucam se okolo. Sad pokušavam da uradim nešto ”kako treba”, da nađem neka nova interesovanja. Poput kuvanja. Ranije nisam imala taj poriv, ali sad ga imam – priča za AFP Danijela Merkado, koja uči da kuva. 

Kad je imala 13 godina, bila je dečak: otac ga je tukao kad je saznao da je homoseksualac i nije mu dozvoljavao da se druži sa braćom i sestrama jer je mislio da bi moglo biti “zarazno”. Pre nego što je saznala za “Moća Selis”, Danijela je skoro 15 godina provela na ulici.

Školu finansira država, a oni koji je uspešno završe dobijaju diplome. Plan i program je organizovan tako da učenicima ne oduzima uobičajeno “radno vreme” na ulici – u prostituciji, objašnjava profesorka grafičkih umetnosti Debora Kunja Alvares:

-Ideja je da se časovi održavaju tokom dana, ne ujutro, zato što oni spavaju duže – pošto rade noću. Ideja je, dakle, da nastavu držimo po podne. Škola je dobila ime po nepismenoj transseksualnoj prostitutki koju su ubili policajci pošto je odbila da im da “novac za zaštitu”. Kako navodi AFP, takvi napadi nisu neuobičajeni za transseksualce u Argentini.

Njihov prosečan životni vek je 35 godina – zbog nasilja kojem su izloženi i opasnih bolesti koje se prenose seksualnim putem.

skola-transvestiti- Danas su u stanju da vide da imaju budućnost, da mogu da planiraju, sami da odlučuju i učine da se planovi ostvare. Niko drugi ne bi trebalo da odlučuje u njihovo ime – kaže koordinator obrazovnog tima Fransisko Kvinjones.

Argentina je legalizovala gej brakove 2010. godine. Dve godine kasnije, parlament je usvojio Zakon o rodnom identitetu, koji dozvoljava transvestitima i transeksualcima da se izjasne o rodnoj pripadnosti onako kako je oni vide. Prva generacija maturanata trebalo bi da završi “Moća Selis” 2014. godine.

Preuzeto sa www.telegraf.rs

Pogledajte video: 


Transeksualnost

 • Nataša: Umetnost je moj poziv, ljubav i strast +

  Nataša: Umetnost je moj poziv, ljubav i strast Za transserbia.org razgovarala sam s našom prijateljicom i umetnicom, Natašom Stanojević, o pitanjima roda, rodnog identiteta, problemima s kojim se kao mlada trans žena susreće i o tome kako izgleda Opširnije...
 • Da li će Marko Džepina biti prvi Jugosloven koji je izvršio operaciju promene pola? (1974) +

  Da li će Marko Džepina biti prvi Jugosloven koji je izvršio operaciju promene pola? (1974) Prenosimo tekst sa portala Yugopapir iz 1974. godine, o Sonji Džepini, prema nekim navodima prvoj osobi koja je u ondašnjoj Jugoslaviji prilagodila telo rodnom identitetu. Opširnije...
 • Protesti u Istanbulu povodom ubistva trans aktivistkinje +

  Oko 200 aktivista/kinja za prava LGBT osoba mirno je protestovalo u nedelju uveče 20. avgusta u Istanbulu tražeći pravdu nakon okrutnog ubistva trans aktivistkinje i aktivistkinje za prava seks radnica, Opširnije...
 • Moja borba: Nikolinina priča +

  Pred vama je deo životne priče Nikoline, trans osobe koja je trenutno na izdržavanju kazne u zatvoru u Beogradu, i koja je uz podršku i pomoć organizacije Gayten-LGBT krenula u Opširnije...
 • Oni su srušili tabu promene pola, a njihove priče dirnule su svet +

  Da nije bilo poznatih ličnosti koje su se odvažile da o promeni pola govore javno, mnogo ljudi sličnih njima se ne bi odvažilo da otpočne svoju ličnu transformaciju. Opširnije...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8