Indija transeksIzolovane, napuštene, obeležene kao nakaze i osuđene na život na margini. Upoznajte transeksualne osobe Indije koje iako odbačene od svoje zajednice, još nisu odustale od ljubavi.

Procenjuje se da u Indiji živi više od 1,2 miliona transeksualnih osoba. Ove godine prvi put je transeksualna osoba izabrana za gradonačelnika, samo 12 meseci nakon što je ovaj rodni identitet zvanično priznat, kao „treći rod”.

Iako bi pomislili kako je ovo veliki napredak za jednu zemlju i kako transeksualne osobe mogu da vode miran život, zapravo je tako samo u teoriji.

Saranijini roditelji oduvek su polagali velike nade u svog sina. Njihov odnos se znatno pogoršao kada je Saranija počela da pokazuje prve znakove ženstvenosti. Do 16 godine se toliko izmorila svakodnevnom borbom i rešila da napusti svoj porodični dom u gradu Pune.

Sa svojom novom trans porodicom preselila se u Bangalor na jug zemlje. Ovde hidžre[1] žive u kućama i imaju svog vođu - domaćicu koja vodi računa o svemu i donosi odluke u ime cele zajednice.

Ovde nema muškaraca, a one se izjašnjavaju kao žene. One su majke, sestre, tetke, bake.

Kada je Saraniju prihvatila nova porodica, započela je i svoju fizičku transformaciju. Prvo što je bilo na redu jeste nivran, iliti „ponovno rođenje”, što zapravo znači uklanjanje muškog polnog organa i testisa.

Saranija sada ima 58 godina i odavno nije sa svojom primarnom porodicom u kontaktu, osim sa sestrom.

Ukoliko imaju sreće da imaju pravi posao, hidžre ne izlaze mnogo u javnost. Ne ulaze u restorane jer im nije dozvoljeno i ne bi bili uslužene.

Zbog toga, većina odlučuje da boravi u svojoj maloj zajednici gde sanja o tome kako će jednoga dana pronaći muža i time ostvariti svoj najveći san.

Ipak, čak i ako nađu muževe, hidžre uglavnom ne žive sa njima i neretko imaju nesrećne završetke. Zbog teške finansijske situacije i nemogućnosti da nađu regularan posao, često se bave seksualnim radom.

Hidžre žive u vrlo lošim životim uslovima. Ipak, svoje domove održavaju veoma urednim i čistim.

Saranjine ruke, pune ožiljaka i nezaraslih rana kriju gorke tajne. Jedna mušterija je odbila da joj plati i napala je nožem. Još dva puta bila je pretučena od strane pijanih muškaraca.

Iako bolna, Saranjina priča nije jedinstvena. Iako se prava transeksualnih osoba menjaju u teoriji, diskriminacija je i dalje prisutna.

Indija transeks1

Indija transeks2

Indija transeks3

Indija transeks4

Indija transeks5


[1] Hidžra je termin koji se koristi u južnoj Aziji, posebno Indiji, a odnosi se na osobu koja je transeksualna ili transrodna. U nekim delovima Indije, koriste se i sledeći izrazi kada je govori o trans osobama: Aravani, Aruvani ili Jagapa.


Preuredila: MJ

Izvor: http://zena.blic.rs/Porodica/31627/Druga-strana-Indije-Upoznajte-transeksualce-kojih-su-se-i-porodice-odrekle

Transeksualnost

 • Nataša: Umetnost je moj poziv, ljubav i strast +

  Nataša: Umetnost je moj poziv, ljubav i strast Za transserbia.org razgovarala sam s našom prijateljicom i umetnicom, Natašom Stanojević, o pitanjima roda, rodnog identiteta, problemima s kojim se kao mlada trans žena susreće i o tome kako izgleda Opširnije...
 • Da li će Marko Džepina biti prvi Jugosloven koji je izvršio operaciju promene pola? (1974) +

  Da li će Marko Džepina biti prvi Jugosloven koji je izvršio operaciju promene pola? (1974) Prenosimo tekst sa portala Yugopapir iz 1974. godine, o Sonji Džepini, prema nekim navodima prvoj osobi koja je u ondašnjoj Jugoslaviji prilagodila telo rodnom identitetu. Opširnije...
 • Protesti u Istanbulu povodom ubistva trans aktivistkinje +

  Oko 200 aktivista/kinja za prava LGBT osoba mirno je protestovalo u nedelju uveče 20. avgusta u Istanbulu tražeći pravdu nakon okrutnog ubistva trans aktivistkinje i aktivistkinje za prava seks radnica, Opširnije...
 • Moja borba: Nikolinina priča +

  Pred vama je deo životne priče Nikoline, trans osobe koja je trenutno na izdržavanju kazne u zatvoru u Beogradu, i koja je uz podršku i pomoć organizacije Gayten-LGBT krenula u Opširnije...
 • Oni su srušili tabu promene pola, a njihove priče dirnule su svet +

  Da nije bilo poznatih ličnosti koje su se odvažile da o promeni pola govore javno, mnogo ljudi sličnih njima se ne bi odvažilo da otpočne svoju ličnu transformaciju. Opširnije...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8