Pakistan: zakon koji će štititi trans osobe - Geten

U Pakistanu je predstavljen zakon koji za cilj ima zaštitu transrodnih osoba.

Zakon je predstavljen u donjem domu ove konzervativne muslimanske nacije. Zakon o zaštiti prava transrodnih osoba predstavila je Naima Kišvar u utorak. Cilj zakona je da se jednaka prava omoguće i transrodnim osobama.

Ovo je prvi put da se ovakav zakon uvodi u ovoj zemlji, kako prenose tamošnji mediji. U zakonu stoji: „Postoji potreba da se sačuvaju prava transrodnih osoba jednako kao i prava ostalih građana/ki ove zemlje“.

„Ustav Pakistana eksplicitno obezbeđuje, između ostalog, osnovna prava na slobodan život (Član 9), jednakost građana/ki (Član 25), i nepovredivost dostojanstva, zaštitu obrazovnih institucija, zaštitu imovine, i zaštitu od diskriminacije.“

U zakonu takođe stoji: „Transrodne osobe su jedna od najmarginalozovanijih i obespravljenijih zajednica u zemlji. Suočene su sa problemima kao što društveno isključivanje, diskiminacija, odusustvo zaštite u porodici, zajednici i čitavom društvu.“

Početkom godine, u Pakistanu je izdat prvi rodno neutralni pasoš. Od sada će u Pakistanu pasoši za treći rod biti dostupni trans i osobama koje se rodno ne određuju. Farzana Jan je prva osoba kojoj je izdat rodno neutralni pasoš u Pakistanu. Takođe je i predsedavajuća organizacije TransAction alliance. Jan, koja se rodno ne određuje, podneo/la je zahtev za izdavanje ovakvog pasoša pre 6 meseci.

U tom pasošu, na mestu za rod osobe vlasnice pasoša stoji „X“.

Na Fejsbuk stranici organizacije stoji da su presrećni zbog ovog koraka ka obezbeđivanju jednakosti.

„Nakon duge borbe, u mogućnosti smo da doprinesmo još jednoj promeni.“

„Zahvaljujemo se vladi Pakistana, Ministarstvu unutrašnjih poslova i odeljenju za izdavanje pasoša što su imali razumevanja za naše probleme“, pisalo je u saopštenju.

Zvanično saopštenje pakistanske vlade povodom odluke nije izdato. Međutim, grupe za prava trans osoba širom zemlje hvale ovaj pionirski potez.

Jan, osoba kojoj je izdat prvi ovakav pasoš kaže da joj/mu je drago što je Pakistan vodeća zemlja srednjeg istoka kada je u pitanju prihvatanje trans osoba.

„Ovo je dobra stvar na međunarodnom nivou jer naša zemlja je sada među malim brojem zemalja koje imaju kategoriju trećeg roda u pasošu kao opciju.

„Međutim, zemlje poput Saudijske Arabije nas ne priznaju, kao ni naš identitet, niti nam dozvoljavaju ulazak u zemlju za umru ili hadž (umra je islamsko hodočašće u Meku, oblast Hidžaz, u Saudijskoj Arabiji, na koje može da se ide u bilo koje doba godine, za razliku od hadža, prim. prev.), izjavio/la je.

Indija, Nepal, Nemačka i Novi Zeland nude rodno neutralne pasoše – a uskoro će im se pridružiti i Kanada.

Transrodne osobe u Pakistanu suočene su sa velikim nasiljem. Prošle godine je trans žena ubijena prilikom napada pošto nije pristala na seksualni odnos sa napadačem. Ovde možete pročitati izveštaj o ubijenim trans osobama u Pakistanu, ali i ostatku sveta za 2016, kao i ažurirani izveštaj iz aprila 2017 koji možete pročitati ovde.

Uprkos tome, trans zajednica ostaje snažna u svojoj borbi za jednakost.

Jedna trans žena se nedvno žalila visokom sudu u Lahoru zahtevajući bolji tretman trans osoba. Njena peticija predstavljala je apel pakistanskim vlastima da obezbede bolju zaštitu trans osobama u svetlu sve većeg broja napada i eskaliranja nasilja. Nakon peticije, vlada je pristala na preispitivanje prava trans osoba.

Otad je Pakistan napravio male korake na bolje uključujući tu i odluku da se trans osobe uključe u popis stanovništva po prvi put.

U Pešavaru je grupa trans osoba uspešno održala retku rođendansku proslavu uz pomoć i zaštitu policije.

Prevod: M. Jeremić

Izvor: Bill aims to protect trans people in Pakistan