Pakistan: novi zakon o rodnom identitetu prolazi i poslednju prepreku - Geten

Juče, 9. maja, zakon od istorijske važnosti koji štiti prava trans osoba izglasan je u narodnoj skupštini Pakistana.

Pakistanska trans zajednica slavi nakon što je ovaj Zakon kojim se reguliše unapređenje njihovih života najzad dobio još jedno zeleno svetlo.

Narodna skupština je glasala za usvajanje Zakona kojim se štite prava transrodnih osoba iz 2017, a sada je ostalo još samo da bude potvrđen i od strane predsednika pre nego što postane i zvanično zakon i stupi na snagu.

O ovom zakonu smo prenosili avgusta prošle godine kada je bio predstavljen u donjem domu ove konzervativne muslimanske nacije. Cilj zakona je da se jednaka prava omoguće i transrodnim osobama. Ovo je prvi put da se ovakav zakon uvodi u ovoj zemlji, kako prenose tamošnji mediji. U zakonu stoji: „Postoji potreba da se sačuvaju prava transrodnih osoba jednako kao i prava ostalih građana/ki ove zemlje“.

„Ustav Pakistana eksplicitno obezbeđuje, između ostalog, osnovna prava na slobodan život (Član 9), jednakost građana/ki (Član 25), i nepovredivost dostojanstva, zaštitu obrazovnih institucija, zaštitu imovine, i zaštitu od diskriminacije.“

U zakonu takođe stoji: „Transrodne osobe su jedna od najmarginalizovanijih i najobespravljenijih zajednica u zemlji. Suočene su sa problemima kao što su društveno isključivanje, diskiminacija, odusustvo zaštite u porodici, zajednici i čitavom društvu.“

Prvi trans model Pakistana i trans aktivistkinja, Kami Sid, izjavila je da je presrećna zbog ovakvog ishoda, „Jedino o čemu sada razmišljam je pravilna implementacija zakona“, izjavila je ona. „Istovremeno smatram ovaj dan izuzetno važnim i smatram da treba da ga slavimo kao nacionalni dan trans osoba u Pakistanu. Toliko dugo smo bili/e zanemarene/i i manjina da sada dokazujemo da umemo da se izborimo za sebe. Ovi uspesi su tek početak.“

Šta je u zakonu

Neki od amandmana uključuju i doživotnu zatvorsku kaznu za sve koji trans osobe primoravaju na nedozvoljen seksualni odnos ili one koji ih kidnapuju.

Za silovatelje trans osoba predviđena je smrtna kazna ili zatvorska kazna do 25 godina.

Ono što je od izuzetne važnosti je da će zakon omogućiti trans osobama da zvanično „promene“ svoj rod bez potvrde medicinskog odbora kao preduslova.

Trans osobe će takođe biti zaštićene od diskriminacije poslodavca, obrazovnih institucija, medicinskih službi, u situacijama kada iznajmljuju ili kupuju nekretnine, i u javnom prevozu.

Rodna neutralnost i treći rod u Pakistanu

Početkom 2017, u Pakistanu je izdat prvi rodno neutralni pasoš. Od tada su u Pakistanu pasoši za treći rod dostupni trans i osobama koje se rodno ne određuju. Farzana Jan je prva osoba kojoj je izdat rodno neutralni pasoš u Pakistanu. Takođe je i predsedavajuća organizacije TransAction alliance. Jan, koja se rodno ne određuje, podneo/la je zahtev za izdavanje ovakvog pasoša pre 6 meseci.

U tom pasošu, na mestu za rod osobe vlasnice pasoša stoji „X“. Na Fejsbuk stranici organizacije stoji da su presrećni zbog ovog koraka ka obezbeđivanju jednakosti. „Nakon duge borbe, u mogućnosti smo da doprinesmo još jednoj promeni. Zahvaljujemo se vladi Pakistana, Ministarstvu unutrašnjih poslova i odeljenju za izdavanje pasoša što su imali razumevanja za naše probleme“, pisalo je u saopštenju.

Zvanično saopštenje pakistanske vlade povodom odluke nije izdato. Međutim, grupe za prava trans osoba širom zemlje hvale ovaj pionirski potez.

Jan, osoba kojoj je izdat prvi ovakav pasoš kaže da joj/mu je drago što je Pakistan vodeća zemlja srednjeg istoka kada je u pitanju prihvatanje trans osoba. „Ovo je dobra stvar na međunarodnom nivou jer naša zemlja je sada među malim brojem zemalja koje imaju kategoriju trećeg roda u pasošu kao opciju. Međutim, zemlje poput Saudijske Arabije nas ne priznaju, kao ni naš identitet, niti nam dozvoljavaju ulazak u zemlju za umru ili hadž (umra je islamsko hodočašće u Meku, oblast Hidžaz, u Saudijskoj Arabiji, na koje može da se ide u bilo koje doba godine, za razliku od hadža, prim. prev.), izjavio/la je.

Indija, Nepal, Nemačka i Novi Zeland nude rodno neutralne pasoše, a u tome im se takođe prošle godine priključila i Kanada.

Priredila i prevela: MJ
Izvor: gaystarnews i transserbia.org
Fotografija: Twitter/@abidhashnagar