Ustavni sud Austrije doneo je pionirsku odluku važnu za osobe koje se ne identifikuju kao muškarci ili žene.

Ustavni sud Austrije doneo je odluku da osobe koje ne žele da se identifikuju niti kao muškarci, niti kao žene treba da imaju pravo na to kada popunjavaju zvanične obrasce. O namerama austrijskih vlasti koje su išle u ovom pravcu prenosili smo marta meseca, detaljnije o tome ovde.

Ova odluka predstavlja veliki korak ka formalnom priznanju trećeg roda.

Sud se u odgovoru na zahtev intreseks aktiviste/kinje Aleksa Jirgena pozvao na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, i insistirao na tome da se u zakonodavstvo uvede opcija „drugo“ ili „inter“ što će olakšati situacije u kojima vlasti kroz obrasce traže da osoba unese svoj rod.

„Po prvi put u životu se osećam priznato, osećam da me ljudi prihvataju onako kako sam rođen/a, kaže Aleks Jirgen, čiji rodni identitet ostaje neotkriven.

Prošlog novembra je Nemačka postala prva evropska zemlja u kojoj je pravosudni sistem pozvao na zvanično priznanje „trećeg pola“, a sličnim putem je maja meseca ove godine krenula i Holandija. Naime, Vrhovni sud susedne Nemačke doneo je odluku novembra meseca prošle godine da ljudima mora biti dozvoljeno da se u dokumentima ne označavaju kao muškarci ili žene. Rečeno je tada da vlast mora da stvori i opciju trećeg roda ili da u potpunosti izbaci označavanje roda u ličnim dokumentima.

Nemačka vlada do kraja 2018. mora da donese odluku po ovom pitanju.

Gayten-LGBT pozdravlja odluku Ustavnog suda Austrije i poziva nadležne institucije Srbije da uvaže postojanje osoba koje se rodno ne određuju i interseks osoba.

Prevod: MJ
Izvor: Austrian court moves to recognise ‘third gender’
Fotografija: Depositphotos