Nemačka priznala interseks osobe zakonom - Geten

Interseks osobe u Nemačkoj od sada mogu zakonski da se odrede kao interseks prema novom zakonu koji je usvojen decembra 2018.

Osobe koje se ne uklapaju u biološke definicije muškog i ženskog od sada će moći da odaberu kategoriju „drugo“ u zvaničnim dokumentima.

Onima koji se odluče za ovu opciju biće potrebna potvrda od lekara kako bi bili registrovani.

Interseks osobe se rađaju s muškim i ženskim polnim karakteristikama koje mogu biti primetne po rođenju ili tek kasnije u životu.

I druge zemlje su usvojile zakone poslednjih godina kako bi omogućile priznavanje interseks osoba.

Ustavni sud Austrije doneo je sličnu odluku juna meseca, dok su Australija, Novi Zeland, Malta, Indija i Kanada usvojile mere kojima se ispravlja položaj interseks osoba i uvažavaju njihova ljudska prava.

Prema podacima Ujedinjenih nacija oko 1,7 procenata svetske populacije rađa se s interseks crtama – slično broju riđokosih osoba.

Interseks stanja se razlikuju od seksualne orijentacije osobe i njenog rodnog identiteta, mada su s rodnim identitetom usko uvezana.

Mnoge interseks osobe suočene su sa stigmom i diskriminacijom pred zakonom, i primorane na kozmetičke operacije zbog interseks stanja.

Nemačka je prethodno omogućila interseks osobama da se ne određuju u dokumentima kao muškarci ili žene 2013. godine.

Međutim, vrhovni sud ove zemlje doneo je presudu da je čin oduzimanja roda diskriminacija, nakon što je osoba koja je registrovana kao žena uradila test hromozoma koji je potvrdio da nije ni muškog ni ženskog roda.

Nemački parlament usvojio je izmenu zakona prošlog meseca i doneo odluku da na snagu stupa 1. januara 2019. godine.

Više o interseks stanjima i aktivizmu za unapređenjepoložaja i prava interseks osoba na našem sajtu, sekcija interseks.

Prevod: MJ

Izvor: bbc.com