Švajcarska: donet revolucionaran zakon o rodnom identitetu zasnovan na samoodređenju trans i interseks osoba, ali uz jedan uslov - Geten

Švajcarski parlament je 18. decembra prošle godine doneo nov, revolucionaran zakon o rodnom identitetu zasnovan na samoodređenju trans osoba – ali uz jedan ne tako mali preduslov.

Trans i interseks osobe u Švajcarskoj moći će uskoro da zakonski promene svoje ime i oznaku za rod u zvaničnim dokumentima koje izdaju vlasti, uz jednostavnu proceduru samoodređenja u gradskoj matičnoj službi. Ovim potezom pređašnji zakoni kojima se od trans osoba zahtevalo da sudskim putem rešavaju ove stvari i zahtevaju ovakve promene prestaju da postoje, potvrdili su aktivisti/kinje u Švajcarskoj.

Štaviše, administrativne takse koje su nekada koštale po nekoliko hiljada franaka, sada su smanjene na svega 75 švajcarskih franaka.

Donet samo nekoliko časova pošto je Federalna skupština utabala put bračnoj jednakosti, ovaj zakon je doveo Švajcarsku, koja je dugo kaskala za drugim naprednijim zemljama po pitanju LGBTIQ prava, u grupu najprogresivnijih evropskih država.

Švajcarska je sada u društvu s Danskom, Norveškom, Maltom, Luksemburgom, Irskom, Islandom i Portugalom - sve ove države su već uvele principa samoodređenja, izjavili su iz organizacije TGEU.

Međutim, oduševljenje se brzo pomešalo s razočaranjem kada se saznalo da je jedna odredba provučena u zakon – odredba kojom se uvodi starosna granica za pravno priznanje roda. Trans mladi ispod 16 godina starosti, kao i oni koji su pod nečijim starateljstvom, moraće da najpre dobiju pristanak od svojih zakonskih staratelja.

Ukoliko doneti zakon ne bude bio doveden u pitanje referendumom, najviša instanca izvršne vlasti Švajcarske, Federalni savet, objaviće datum kada će ovaj zakon biti ozvaničen.

TGEU: Slučaj Švajcarske pruža nadu Rusiji i Mađarskoj

Organizacija TGEU je pozdravila ove vesti pomešanim reakcijama - optimizma i opreza, nadajući se da će Švajcarska biti prepoznata kao dobar primer rešavanja položaja trans i interseks osoba, ali i izražavajući bojazan zbog uvođenja starosne granice.

„Posebno uzimajući u obzir napade na prava trans osoba u 2020. godini, radujemo se tome što je jedan ovakav zakon donet pre kraja 2020.

„Neke zemlje su napravile veliki korak u nazad u pogledu pravnog priznanja roda, kao što je to slučaj s Mađarskom ili Rusijom. Primer Švajcarske našim zajednicama pruža neku nadu.“

Jonas Ham iz TGEU je izjavio: „I dok čestitamo švajcarskoj vladi i švajcarskim trans aktivistima/kinjama na ovom važnom napretku za živore trans i interseks osoba starijih od 16 godina, obeshrabrila nas je odluka švajcarskog parlamenta da se vrati unazad i uvede odredbu kojom se diskriminišu trans deca i mladi.

„Nadamo se da će švajcarski zakonodavci razmisliti o ovom pitanju i omogućiti da pravno priznanje roda bude dostupno svima po osnovu samoodređenja, bez ikakvih starosnih granica.“

Prevela: MJ

Izvor