Vlada Škotske je nedavno predstavila predlog zakona kojim bi se izvršila reforma Zakona o priznanju roda. Predlog zakona sadrži novo krivično delo koje se odnosi na one koji ovaj zakon koriste u cilju prevare, što je dovelo do izražavanja zabrinutosti oko interpretacije.

Predlog zakona o reformi priznanja roda predstavljen je 3. marta, nakon dve instance konsultovanja javnosti koja su pokazala neverovatnu podršku modernizaciji i ažuriranju procesa prema kom odrasli trans muškarci i žene dobijaju priznanje roda.

Najavljujući predlog zakona, sekretarka za socijalnu pravde Škotske nacionalne stranke, Šona Robison, izjavila je: „Trans muškarci i žene su među najstigmatizovanijim grupama u našem društvu i mnogi od njih smatraju da je tekući sistem za priznanje roda i dobijanje potvrde intruzivan, medikalizujuć i birokratski.

„Ovim zakonom trans osobe neće dobiti nikakva nova prava. Zakon će doneti pojednostavljivanje i unapređenje procesa dobijanja priznanja roda trans osobama, na šta imaju pravo u Škotskoj već 18 godina.“

Ona je dodala da „podrška trans pravima nije u sukobu sa pravima i zaštitom koju trenutno imaju žene i devojčice.“

Tvrdnju da su prava trans osoba i ženska prava sukobljena možemo često čuti od antitrans aktivista, a izjava Šone Robison izgleda da je upućena upravo njima.

Međutim, škotski parlament je sproveo dve opsežne konsultacije javnosti u vezi sa reformom ovog zakona kako bi ga modernizovali na taj način da više trans osoba može da ima pristup priznanju roda, i oba puta su dobili jasnu podršku javnosti. Anketa, poslednja sprovedena u februaru 2022, je takođe konzistentno pokazala da većina žena u Škotskoj pruža podršku reformi zakona o priznanju roda koja bi olakšala živote njihovih trans sugrađana i sugrađanki.

Uprkos tome, čini se da ovaj predlog zakona nastoji da umiri i antitrans aktiviste, odredbom da će lažni zahtev za promenu roda predstavljati krivično delo – potez koje su neki nazvali „dozvolom za maltretiranje trans osoba“.

Novo krivično delo lažne promene roda

Jedna nedokazana tvrdnja koja se često ponavlja od strane antitrans aktivista koji se protive reformi zakona o priznanju roda, je ta da će zakon biti zloupotrebljen od strane muškaraca predatora koji žele pristup ranjivim ženama u prostorima rezervisanim za žene.

Međutim, postoji više od desetina zemalja sa savremenijim zakonima o priznanju roda od onog u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući Irsku, Maltu, Dansku, i Argentinu, što ukazuje na to da osavremenjivanje procesa priznanja roda nije dovelo do bilo kakvih zloupotreba potvrda o priznanju roda ili oznaka za rod u izvodima iz matične knjige rođenih od strane cis muškaraca.

Međutim, škotska vlada i dalje ima novu odredbu kojom se obrađuje segment „lažnih zahteva“.

Prema predloženom zakonu, trans osobe koje žele priznanje roda više neće morati da dobiju medicinsku dijagnozu rodne disforije, i umesto toga će dati zakonski obavezujuću izjavu o svom rodu. Od njih će se zahtevati da „žive“ u svom autentičnom rodu tri meseca pre nego što potpišu ovu izjavu, što je sniženo sa trenutnog uslova od dve godine.

Uzimajući u obzir da „dokazi iz drugih zemalja pokazuju da je zloupotreba zakona u cilju prevare izuzetno retka“, iz vlade kažu: „U predlogu zakona imaćemo krivično delo davanja lažne izjave ili podnošenja lažnog zahteva za dobijanje potvrde o rodu, uz kazne do dve godine zatvora i neograničenu novčanu kaznu.

„Ove kazne predstavljaju zaštitu od podnošenja lažnih zahteva, iako dokazi i primeri iz drugih zemalja pokazuju da je to izuzetna retkost.

Malori Mur, istraživačica organizacije Trans Safety Network, grupe koja radi monitoring antitrans pokreta i mržnje u Ujedinjenom Kraljevstvu, kaže da ova odredba „predstavlja dozvolu odnosno zeleno svetlo za maltretiranje trans osoba“.

„Jedva čekam da vidim na koji način ovo planiraju da isprate i iskontrolišu,“ rekao/la je arodni/a aktivista/kinja i IT stručnjak/inja Aliks Vizel. „Mislili ste da je rečenica ‚ali nisam dovoljno trans‘ nekad bila problem ljudima, sačekajte samo da vidite kako to postaje ‚ali dovoljno sam trans da me ne progone‘.“ I šta se uopšte podrazumeva pod „lažnom tranzicijom“? To će se samo koristiti protiv osoba koje su rodno kvir i prošle su kroz takvu tranziciju, kao i osobe koje prođu kroz proces detranzicije iz bilo kog razloga.“

Međutim, LGBT+ organizacije u Škotskoj pozdravile su ovaj predlog zakona i podržale vladine reforme.

FM8janOXMAA4Aob
Karen Adam, Tviter

Organizacije Scotish Trans, Equality Network, LGBT Youth Scotland, Stonewall Scotland, i LGBT Health and Wellbeing izdale su izjavu za javnost u kojoj kažu da se svi slažu da će predložene reforme kroz ovaj predlog zakona „biti veoma korisne za trans muškarce i žene u Škotskoj“.

Vik Valentajn, iz organizacije Scottish Trans Alliance, dodaje: „Pozdravljamo sugestije u ovom predlogu zakona, koje će doneti značajno unapređenje u pogledu priznanja trans muškaraca i trans žena u Škotskoj.

„Procedura koja je trenutno na snazi je teška, stresna i skupa, i samo jača štetne stereotipe o trans osobama: da smo mentalno oboleli, i da nam naši izbori o našim telima ne pripadaju te da ih ne možemo deliti s drugima.

„I dok je činjenica da predlog zakona nije ni blizu zakona koji bi svim trans osobama Škotske omogućio pravno priznanje, ovaj važan korak napred je korak koji se nadamo da će svi članovi škotskog parlamenta podržati.

Predlog zakona podržali su mnogi članovi/ce škotskog parlamenta, uključujući i Karen Adam, članicu parlamenta i saveznicu trans osoba, koja je na Tviteru podelila sliku na kojoj stoji držeći trans zastavu uz reči: „Današnji dan je bio dobar.“

Prevela: MJ

Izvor