Trans osobe u Švajcarskoj će od početka sledeće godine moći zakonskim putem da promene svoju oznaku za rod, samoodređenjem u matičnoj službi.

Švajcarska se na taj način priključila rastućem broju evropskih zemalja koje osobi dozvoljavaju pravnu promenu oznake za rod i imena kroz proces samoodređenja, nakon Danske, Norveške, Malte, Luksemburga, Islanda, Irske i Portugala.

Ovaj zakon je zapravo donet početkom 2021, uz negodovanje aktivista/kinja zbog stavke o starosnoj granici.

Naime, prema novom zakonu, koji na snagu stupa u subotu, 1. januara 2022, sve osobe starije od 16 godina i bez zakonom propisanog staratelja, moći će da promene svoju oznaku za rod i ime samoodređenjem u matičnoj službi.

Mlađim osobama i onim pod starateljstvom odraslih biće potreban pristanak stararatelja.

Proces samoodređenja će potencijalno umanjiti troškove administrativnih taksi, čime će iznos za ovu uslugu sada iznositi samo 75 švajcarskih franaka, prema navodima aktivista.

Tekući zakoni koji se odnose na promenu oznake za rod variraju u različitim delovima Švajcarske, međutim mnogi još uvek zahtevaju potvrdu od medicinskog stručnjaka kojom se potvrđuje trans identitet osobe, javlja agencija Rojters.

Neki zahtevaju da se osoba podvrgne operaciji prilagođavanja tela rodnom identitetu ili hormonskoj terapiji, kako bi im oznaka za rod bila zakonski promenjena. Ako trans osoba želi da promeni ime, u nekim delovima Švajcarske zahteva se dokaz od osobe da je izabrano ime nezvanično koristila nekoliko godina.

Ova promena stiže nakon što je Švajcarska nedavno uvela bračnu jednakost u istorijski važnom referendumu, gde će istopolni partneri moći da se venčavaju od jula meseca sledeće godine.

Juna meseca je španska vlada usvojila nacrt zakona kojim se svim osobama s napunjenih 16 godina omogućava promena oznake za rod i imena u zvaničnim dokumentima, bez uslovljavanja medicinskom dijagnozom.

Prevela: MJ

Izvor